Presa japoneza cere demisia lui Shinzo Abe

Apropo.ro / 30.07.2007, 09:41
Presa japoneza cere demisia lui Shinzo Abe
Influenta presa japoneza a cerut luni demisia premierului conservator Shinzo Abe si organizarea de alegeri anticipate, la o zi dupa înfrângerea suferita de coalitia guvernamentala în alegerile senatoriale partiale, considerate un adevarat test national, relateaza AFP. "Având în

Influenta presa japoneza a cerut luni demisia premierului conservator Shinzo Abe si organizarea de alegeri anticipate, la o zi dupa înfrângerea suferita de coalitia guvernamentala în alegerile senatoriale partiale, considerate un adevarat test national, relateaza AFP.

„Având în vedere aceasta înfrângere istorica, raspunsul alegatorilor este clar. Guvernul nu a reusit sa treaca testul de credibilitate. Verdictul este unul dintre cele mai severe si merita demisia premierului Abe”, considera cotidianul de stânga Asahi.

„Responsabilitatea premierului este evidenta. Mentinerea sa la putere nu reflecta vointa poporului”, a adaugat Mainichi Shimbun, tot de stânga.

În pofida esecului sau rasunator, Abe a exclus în mod categoric demisia.

Nimic nu îl obliga de fapt, deoarece Partidul Liberal-Democrat (PLD, dreapta) pe care îl conduce în perioada 2005-2009, are o majoritatea zdrobitoare în Camera deputatilor, cea care alege premierul si care are ultimul cuvânt în domeniul legislativ.

„Acum, ca premierul a decis sa ramâna la putere, el trebuie sa dizolve Camera deputatilor rapid si sa apeleze la verdictul popular”, a pledat Mainichi.

Cotidianul local de mare tiraj Tokyo Shimbun vrea, de asemenea, alegeri legislative anticipate, „pentru a oferi japonezilor sansa de a-si alege Guvernul”.

Mediafax