Președintele Boliviei: Analizăm închiderea ambasadei Statelor Unite

De: Marian Andrei / 05.07.2013, 18:00
Președintele Boliviei: Analizăm închiderea ambasadei Statelor Unite
Recentul incident în care avionului președintelui bolivian Evo Morales i s-a interzis survolarea a patru țări europene "la presiunile Statelor Unite" nu a rămas fără urmări: Morales a declarat că "nu are nevoie de o ambasadă a Statelor Unite".

În cadrul unei reuniuni a aliaților Bolibiei din regiune, desfășurată la Cochabamba la o zi de la întoarcerea sa din Rusia, marcată de refuzul a patru țări europene de a permite avionului prezidențial să survoleze teritoriile lor sub motivul că în avion s-ar afla Edward Snowden, Evo Morales a declarat că țara sa va analiza, „dacă se va dovedi necesar, închiderea ambasadei Statelor Unite în Bolivia. Nu avem nevoie de o ambasadă a Statelor Unite”.

„Mâna mea nu va tremura pentru a închide ambasada Statelor Unite, avem demnitatea noastră, suveranitatea noastră, fără Statele Unite ne-am simți mai bine din punct de vedere politic, democratic”, a declarat Morales, care l-a expulzat pe ambasadorul american din Bolivia în 2008, apoi principala agenție americană antidrog DEA, la începutul lui 2009, pe motiv că se amestecau în viața politică boliviană.

Pe lista neagră a președintelui bolivian se află și Agenția americane pentru dezvoltare internațională USAID, a carei „expulzare” din țară a fost anunțată pe 1 mai, care declara atunci că USAID se află în această țară „cu obiective politice și nu sociale”.