Presedintele Liberiei si doua activiste au primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2011

De: Gabriela Voicu / 07.10.2011, 17:16
Presedintele Liberiei si doua activiste au primit Premiul Nobel pentru Pace pe 2011
Comitetul Nobel a anuntat ca Premiul pentru Pace de anul acesta va fi acordat presedintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, activistei africane Leymah Roberta Gbowee si activistei yemenite Tawakul Karman.

Presedintele Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, si doua activiste pentru pace au primit Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2011.

Cele trei laureate sunt recompensate pentru eforturile nonviolente in favoarea sigurantei femeilor si drepturilor acestora de a participa la procesele de pace”, a declarat presedintele Comitetului Nobel norvegian, Thorbjoern Jagland.

Presedinta Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, este prima femeie aleasa sef de stat pe continentul african. Sosita la putere dupa 14 ani de razboi civil, Johnson Sirleaf, in varsta de 72 de ani, este un „simbol al noii Africi”. Atribuirea Nobelului lui Johnson Sirleaf are loc cu patru zile inaintea unui scrutin prezidential in care aceasta femeie angajata in reconstructia tarii candideaza pentru un al doilea mandat.

Ellen Johnson Sirleaf, presedintele Liberiei

Zilele trecute, Canadianul Ralph Steinman a fost recompensat, alaturi de alti doi cercetatori, cu premiul Nobel pentru medicina pe anul 2011, pentru cercetarile lor din domeniul sistemului imunitar.

Steinman a murit vinerea trecuta, cu trei zile inainte de a-i fi acordat premiul, fiind bolnav de cancer pancreatic.

Citeste mai multe despre acordarea Premiului Nobel pentru Pace, pe ZF.ro