Președintele turc a promulgat o lege controversată! Opoziția o contestă la Curtea Supremă

De: Dragos Tanase / 27.04.2014, 16:00
Președintele turc a promulgat o lege controversată! Opoziția o contestă la Curtea Supremă
Președintele turc Abdullah Gül a promulgat, vineri, o nouă versiune a legii controversate care conferă puteri sporite Agenției naționale turce de informații (MIT).

În noua versiune, semnată de către Abdullah Gül, serviciile de informații au fost plasate sub controlul Parlamentului, în cadrul căruia o comisie specială va fi însărcinată să supervizeze MIT, poliția și serviciile de informații din cadrul Jandarmeriei.

Noua lege abilitează MIT să asculte linii telefonice și să colecteze informații în legătură cu „terorismul, crimele internaționale și informațiile externe”.

Ea acordă totodată o impunitate judiciară membrilor MIT în exercițiul funcției și introduce pedepse de până la zece ani de închisoare pentru difuzarea de documente confidențiale aparținând MIT.

Legea, care a intrat în vigoare odată cu publicarea ei în Jurnalul Oficial, sâmbătă, a fost adoptată joi de către Parlament și denunțată de către opoziție, care a anunțat că o va contesta la Curtea Supremă.

Proiectul fusese depus înaintea alegerilor muncipale de la 30 martie, în urma cărora Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP, la putere) al premierului Recep Tayyip Erdogan a obținut o victorie detașată – a provocat numeroase critici, iar șeful statului a cerut să fie revizuit.