Presedintele Turciei reitereaza sprijinul pentru cipriotii turci

Apropo.ro / 19.09.2007, 13:53
Presedintele Turciei reitereaza sprijinul pentru cipriotii turci
Noul presedinte al Turciei a reiterat, marti, sprijinul Ankarei pentru cipriotii turci, generând furia cipriotilor greci, relateaza Reuters. Turcia este singurul stat care recunoaste autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN). Restul comunitatii internationale

Noul presedinte al Turciei a reiterat, marti, sprijinul Ankarei pentru cipriotii turci, generând furia cipriotilor greci, relateaza Reuters.

Turcia este singurul stat care recunoaste autoproclamata Republica Turca a Ciprului de Nord (RTCN). Restul comunitatii internationale recunoaste statul cipriot grec, care reprezinta întreaga insula în cadrul Uniunii Europene, la care Ankara spera, de asemenea, sa adere.

„Atât cetatenii nostri, cât si investitorii straini au încredere în viitorul RTCN”, a declarat Abdullah Gul, înainte de a se deplasa în enclava turca din Cipru, prima sa vizita externa în calitate de presedinte al Turciei.

Gul, fost ministru de Externe care s-a confruntat cu problema cipriota în cursul negocierilor de aderare a Turciei la UE, a reiterat apelul lansat de Ankara comunitatii internationale, privind suspendarea restrictiilor comerciale aplicate RTCN.

Ministerul cipriot de Externe a condamnat decizia lui Gul de a se deplasa în RTCN, unde sunt desfasurati în continuare circa 35.000 de militari turci.