Presopunctura ajută la vindecarea durerilor de cap și de dinți și a gripei

De: Carmen Ulian / 16.05.2014, 15:00
Terapiile complementare și alternative de medicină au menirea de a veni în sprijinul sănătății sau prevenirii bolii pacientului. Cine nu a auzit de aromaterapie, acupunctură, presopunctură și multe altele. Iată cum te poate ajuta acupresura.

Toate terapiile complementare și alternative pot funcționa în paralel cu tratamentele prescrise de medicul specialist, unele dintre acestea fiind executate chiar de el ținând cont că anumite terapii nu se pot face acasă.

Asiaticii sunt printre cei mai vechi susținători și practicanți ai acestor terapii. Printre ele se numără Fengh Shui, apiterapia, fitoterapia, homeopatia, acupunctura, fizioterapia, ayurveda, chiropractica, reflexologie, electroacupunctura, reiki, cromoterapia, cristaloterapia, meditația, hipnoterapia, psihoterapia, shiatsu și multe altele, căci lista lor este lungă.

presopunctura maini

Presopunctura (Acupresura, micromasaj) sau tehnica Shiatsu (în japoneză)

Este o metodă tradițională chineză preluată de medicina japoneză. Metoda presopuncturii presupune presarea cu degetul a meridianelor și a anumitor puncte reflexogene, puncte cheie. Această practică are la bază o combinație dintre acupunctură și alte ramuri ale medicinei chineze.

Prin acupresură se dorește reglarea energiilor corpului, a vindecării bolilor, stimulării meridianelor. Ea contribuie la vindecarea a mai multor tipuri de dureri și boli precum astmul, alergia, răceala, gripa, sinuzita, dureri de cap, dureri de dinți, disfuncții sexuale, eliberarea endorfinelor din organism, întărește sistemul imunitar, calmează durerile de spate, reduce simptomele reumatismului dar nu acționează asupra cauzei. Acupresura mai este indicată și în cazurile de diminuare a celulitei, a kilogramelor în plus – desigur că se adaugă și o dietă.

Acupresura mai ajută la tratarea hipo și hipertensiunii arteriale, a migrenelor, artritei, crampelor menstruale, funcționează ca tratament cosmetic, ajută la creșterea energiei persoanei în cauză, calmează stările de nervozitate, anxietate, insomnie, stimulează digestia, constipația, oboseală, etc.

Cei mai des întâlniți termeni în presopunctură sunt punctul de acupunctură sau acupunct, chi, meridian, moxibustion, shiatsu, yin și yang.

presopunctura

Acupunctul este locul care va fi stimulat prin presiune.

Chi este energia vitală universală, despre care se spune că stă la baza tuturor lucrurilor și ființelor

Meridian este canalul prin care circulă Chi în organism

Moxa este tehnica prin care se ard plante medicinale (moxă sau pelin) în scopul deblocării punctelor energetice ale organismului și a instituirii stării de sănătate. Punctele energetice sunt stimulate de căldura degajată de plante.

Shiatsu este forma japoneză de acupresură

Yin și Yang sunt componente opuse Chi, care trebuie să fie în armonie pentru sănătatea individului.

Suprafața corpului este acoperită cu o mulțime de puncte de presiune, cele mai multe fiind cunoscute, evident, de specialiști. Așadar, nu uitați să cereți sfatul medicului de familie, totuși, înainte de a începe anumite proceduri, pentru a nu avea efecte inverse celor dorite.

presopunctura

Acupresura sau presopunctura poate fi blândă, dar și energică. Se fac masaj, fricțiune, palpare, mișcări circulare și cele de presare. În fiecare punct localizat pentru a fi lucrat se poate folosi un alt tip de intensitate prin apăsare. Specialistul în acupresură se folosește în tehnica sa mânile, coatele, chiar și genunghii. O ședință poate dura până la 30 de minute, după caz.

Presopunctura mai este întâlnită și sub alte denumiri precum digitopunctura, digitopresura sau micromasaj. Acest tip de masaj mai poate fi făcut și de persoane nespecializate, dar care cunosc tehnica. Ca un tratament acasă se pot face ședințe de câte 8 – 10 minute, de maxim 3 ori pe zi.

Pentru a putea face masajul acasă este necesară o hartă a acestor puncte și cunoașterea intensității presiunii pe care să o aplicați în diferite locuri pentru a nu agrava simptomele. Mișcările trebuie să fie executate în sensul opus acelor de ceasornic, vârful degetelor trebuie să fie în poziție oblică, iar mișcările nu trebuie să fie dureroase.