Pret prohibitiv

Apropo.ro / 17.01.2002, 08:01
Pret prohibitiv
ProTV, TV România 1 si Antena 1, cele trei posturi care au primit oferta federala prin fax, spun ca nici o televiziune nu poate plati o asemenea suma pentru a oferi suporterilor un meci amical. Ca o comparatie, pentru cel mai important joc al "nationalei" din grupa preliminara a CM 2002, cel

ProTV, TV România 1 si Antena 1, cele trei posturi care au primit oferta federala prin fax, spun ca nici o televiziune nu poate plati o asemenea suma pentru a oferi suporterilor un meci amical. Ca o comparatie, pentru cel mai important joc al „nationalei” din grupa preliminara a CM 2002, cel cu Italia de la Bucuresti, a costat 35.000 de dolari.

Pe data de 13 februarie, la Paris, echipa nationala de fotbal a României va juca o partida amicala contra selectionatei Frantei. Campioana mondiala si europeana a acceptat meciul de pe vremea cînd la comanda primei reprezentative a tarii noastre se afla Ladislau Boloni. Loti a fost atunci puntea de legatura dintre cele doua federatii si prin el s-au pus la punct amanuntele legate de disputarea partidei. Ieri, în cadrul unei conferinte de presa care a avut loc la sediul FRF, presedintele Mircea Sandu a anuntat ca vinde drepturile de televizare ale meciului cu Franta pentru suma de 120.000 de dolari. În acest sens, Sandu a trimis oferte la trei dintre posturile TV din România care ar putea fi interesate de difuzarea întîlnirii, ProTV, TV România 1 si Antena 1.

Francezii au cedat drepturile gratis

La prima vedere nimic nu parea anormal, mai ales ca românilor li s-a ivit oportunitatea de a urmari „live” un meci al „nationalei”. Totusi, suma pe care oficialii FRF au aruncat-o pe piata a parut exagerata. Si asta în conditiile în care în „reteta” meciului, pusa la punct de pe vremea lui Boloni, se specifica foarte clar faptul ca federatia din Hexagon n-are nici un fel de pretentie financiara legata de televizarea jocului.

Deci totul s-a „vîndut” gratis catre FRF, numai ca federalii vor sa scoata bani dintr-o afacere în care n-au investit nimic. În conditiile date, adica 120.000 de dolari de achitat în contul FRF, nici unul dintre cele trei posturi TV care au primit oferte n-are posibilitatea sa plateasca. Banii pe care Nasu’ i-a cerut sînt foarte multi si din aceasta cauza primii care au de suferit sînt iubitorii de fotbal din România.

„FRF vrea sa se scoata”

„E absurd sa dai 120.000 de dolari pe doua ore de program. Acesti bani nu s-ar putea scoate niciodata din publicitate. Sînt convins ca pretul era mult mai mic daca România se califica la Mondiale. La suma asta am fi cumparat doua campionate tari din Europa. Probabil ca FRF vrea sa-si scoata banii pe care i-a pierdut cu ocazia ratarii Mondialelor din Japonia si Coreea”, a spus Costi Mocanu, seful Departamentului Sport din ProTV.

De aceeasi parere a fost si Gabriel Stanescu, conducatorul aceluiasi departament, dar din TV România 1: „Pentru noi suma e extrem de mare. Poate e adevarat ca interes ar fi, dar totusi este un meci amical. Publicitatea e limitata aici. Nu ne-am putea scoate banii niciodata si în cel mai bun caz se pot recupera 25.000-30.000 de dolari”. Din acest moment este de anticipat ca Mircea Sandu sa scada din pret, dupa ce s-a izbit de refuzul hotarît al televiziunilor. Ar fi putut însa sa nu ajunga aici, din moment ce francezii au dat totul gratis si daca FRF ar fi cerut înca de la început o suma pe marginea careia s-ar fi putut sta la masa negocierilor.

„Nimeni nu va plati”

La rîndul sau, Dumitru Graur, directorul Departamentului Sport din Antena 1, a declarat ca „o televiziune privata are grija cînd achizitioneaza un program de audienta, dar si de rentabilitate. Sînt convins ca meciul împotriva campioanei mondiale si europene va avea o audienta mare, dar nimeni în România nu va putea plati pretul cerut de FRF, nici macar TVR, care are trei surse de finantare, de la buget, din abonamente si din publicitate. Cred ca pe un asemenea joc s-ar putea scoate si un milion de dolari, însa într-o tara cu economie sanatoasa, unde se baga bani seriosi în publicitate. Parerea mea e ca TVR va ramîne singura interesata si va achizitiona partida la circa 70.000 de dolari”.
Sursa: www.prosport.ro