Prețul energiei de la producător până la consumator

De: Carmen Ulian / 04.05.2014, 14:00
Prețul energiei de la producător până la consumator
Banii pe care-i iau companiile pentru a duce prin rețele energia de la producător la prizele consumatorilor, reprezintă cel mai important element de cost din factura plătită de populație.

Distribuția de energie electrică, adică banii pe care-i iau companii precum Enel, E.ON, CEZ sau Electricapentru a duce prin rețele energia de la producător la prizele consumatorilor, reprezintă cel mai important element de cost din factura plătită de populație. În București, o treime din factură se duce la Enel.

Tarifele de distribuție pe care operatorii le primesc depind și de investițiile în rețele. Datele transmise de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) arată că în perioada 2009-2013, cele opt companii de distribuție au investit cumulat în rețele circa 1,5 miliarde de euro.

În contul acestor investiții însă, operatorii au încasat din tariful de distribuție pe joasă tensiune, cumulat în cei cinci ani de zile, circa 2,5 miliarde de euro, exclusiv pe segmentul populației. În ciuda acestor investiții recunoscute în tarife, în 2012 consumatorii de energie din România au petrecut circa 10 ore și jumătate în beznă.

Citește mai multe detalii despre Cât costă drumul de la producătorul de energie la priză? Tarifele de distribuție a energiei pentru populație, pe ZF.ro