Pretul gazelor va creste, din ianuarie

Apropo.ro / 12.12.2007, 19:43
Pretul gazelor va creste, din ianuarie
Pretul gazelor din import va creste, la 1 ianurie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor platite de populatie

Pretul gazelor din import, care asigura aproape 40% din consumul intern anual al Romaniei, va creste, la 1 ianurie 2008, cu 15-16%, majorare care va avea impact asupra tarifelor platite de populatie, influenta care va fi evaluata saptamana viitoare de catre ANRE.

Gazele de import vor fi mai scumpe cu 50 de dolari/1.000 metri cubi, pretul urmand sa ajunga la 360-365 dolari/1.000 metri cubi, potrivit unor surse din Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

"Este prematur sa se evalueze impactul acestei cresteri asupra populatiei, dar cu siguranta va fi unul si s-ar putea sa fie destul de important. Analiza nu este inca finalizata, urmeaza sa fie evaluat si rolul altor elemente in stabilirea noilor preturi, cum ar fi cosul de gaze la consumator, raportul leului fata de euro si dolar sau tarifele de distributie care vor intra in vigoare de anul viitor", au precizat sursele citate.

Cauzele principale ale cresterii pretului sunt scumpirea petrolului, care s-a apropiat de nivelul record de 100 dolari pe baril, si majorarea operata de Rusia pentru livrarile in statele europene. Prin compania de stat Gazprom, Rusia este principalul furnizor de gaze al Europei.

Pretul gazelor importate de Romania se situeaza in prezent la 310-315 dolari/1.000 metri cubi. Romania importa exclusiv din Rusia, prin intermediul mai multor companii precum Imex Oil, Conef, Wintershall.

Sursele citate au adaugat ca, pentru moment, pretul gazelor din productiua interna, care se situeza la nivelul de 470 lei/1.000 metri cubi, nu va creste, dar apropierea acestuia de nivelul din statele Uniunii Europene va continua.

"Pretul gazelor din productia interna va continua procesul de aliniere cu cel din statele europene, dar se va face tinand cont de capacitatea de absorbtie a consumatorului roman", au spus sursele citate.