Previziuni pentru 2006: atacul Google

Apropo.ro / 09.01.2006, 15:09
Previziuni pentru 2006: atacul Google
2006 va fi, aproape cu siguranța, un an al clarificarilor în domeniul media business-ului, dupa un 2005 haotic, marcat de o nebunie a mega-achizițiilor, de explozia Internetului, de panica în randul celor din presa scrisa, amenințata din ce în ce mai mult de fragmentarea

2006 va fi, aproape cu siguranța, un an al clarificarilor în domeniul media business-ului, dupa un 2005 haotic, marcat de o nebunie a mega-achizițiilor, de explozia Internetului, de panica în randul celor din presa scrisa, amenințata din ce în ce mai mult de fragmentarea publicului, și de o concurența din ce în ce mai stransa în televiziune. Ce se va întampla în 2006? Iata cateva nume, firme, persoane și piețe de urmarit.

Google. Ascensiunea celui mai utilizat motor de cautare pe Internet pare, realmente, de neoprit – pana la punctul în care, în SUA, analiștii de media vorbesc despre o adevarata paranoia legata de Google. Acesta, afirma „Los Angeles Times”, „ar putea declanșa schimbari profunde în peisajul de media, entertainment și tehnologie din 2006”. Google, care obține venituri aproape exclusiv din linkurile platite de companii pentru a aparea în paginile cu rezultate ale cautarii, a ajuns deja la o valoare de piața absolut exorbitanta – nu mai puțin de 131 de miliarde de dolari! În acest moment, Google valoreaza mai mult decat General Motors (11 miliarde), Coca-Cola (97 de miliarde) ori corporația Time Warner (82 de miliarde)!

Recent, doua societați de brokeraj de pe Wall Street au ridicat plafonul estimarilor pentru prețul unei acțiuni Google la sfarșitul lui 2006 pana la 550, respectiv 600 de dolari. (Prețul unei acțiuni la data ofertei publice inițiale din august 2004, cand a fost listata la bursa Nasdaq din New York, era de doar 85 de dolari). Pe 4 ianuarie 2006, portofoliul Google a atins un nou maxim istoric, de 448 de dolari pe acțiune. Pe scurt, nimeni nu mai îndraznește acum sa vorbeasca de supraevaluare.

Exista numeroase speculații despre ce va face Google în 2006. Cele mai persistente se refera la lansarea unor servicii de download platit pentru muzica și video, dar se vorbește și de apariția unui sistem de operare gratuit marca Google, un nou browser de Internet (tot gratuit), servicii de e-commerce sau chiar echipamente hardware proprii (zvonul despre un computer Google care ar urma sa coste 200 de dolari a fost dezmințit oficial saptamana trecuta).

În schimb, speculațiile conform carora compania își va deschide propria divizie de entertainment și/sau știri, ca rivalul Yahoo!, par mai probabile. Deja, compania are ambiții la scara globala; în prezent, Google are deschise birouri la Londra, Paris, Dublin și Hamburg și continua sa faca angajari (600 de oameni doar în Dublin!). Viitorul pare asigurat, mai ales ca piața pe care Google o domina clar (advertising-ul în paginile de cautare) va atinge în 2010, conform estimarilor companiei Forrester Research, un volum de 11,7 miliarde de dolari numai în Statele Unite – o creștere de 170% fața de 2004. Însa creșterea cea mai importanta, de 250%, corespunzand unui volum total de 3,6 miliarde de dolari, se va înregistra în Europa – ceea ce explica, de altfel, și expansiunea Google în U.E.

Steve Jobs, președintele și fondatorul Apple Computer, posibil președinte al Disney. Noua conducere a corporației Disney are în plan o prelungire a acordului de distribuție pentru filmele de animație produse de studioul Pixar, al carui președinte este Jobs și care a dat, în ultimii ani, niște lovituri de box-office ca cele doua „Toy Story” și „Finding Nemo”. Este posibil ca Disney sa încerce sa cumpere, pur și simplu, studioul Pixar, deși prețul acestuia (în jur de 10 miliarde de dolari) s-ar putea sa fie prea mare. În cazul în care Pixar ar fi totuși cumparat, Steve Jobs ar ajunge, mai mult ca sigur, în consiliul de administrație al Disney, ceea ce l-ar face candidatul principal pentru poziția de președinte al companiei (actualul președinte se va retrage la sfarșitul acestui an).

Citește mai multe despre atacul Google numai în

Tags: