Previziuni pentru anul 2050! Cum va arăta lumea în viitor

Apropo.ro / 01.03.2012, 16:25
Previziuni pentru anul 2050! Cum va arăta lumea în viitor
Deutsche Post DHL, cea mai mare companie de curierat aerian din lume, a realizat câteva scenarii despre ce va fi pe Terra în anul 2050.

Deutsche Post DHL, cea mai mare companie de curierat aerian din lume, este de părere că livrarea corespondenței va întâmpina dificultăți în viitor. Lumea va fi paralizată de măsuri protecționiste, colaps economic sau deficit de energie.

Deutsche Post DHL are cinci scenarii privind anul 2050.

1. Lumea nu mai are resurse și se caracterizează prin materialism și consum. Barierele comerciale vor fi eliminate, iar schimbul de mărfuri va înflori. Asia va fi puternică din punct de vedere economic.

2. Megaeficiență este în megaorașe – metropolele înfloresc, robotizarea va revoluționa lumea producției și a serviciilor. Consumatorii își schimbă obiceiurile, nu mai există ambuteiaje rutiere, căci va exista un nou concept eficient de circulație. Conexiunile între megaorașe se face cu mare ușurintă.

3. Stil de viață personalizatindividualizarea și personalizarea de produse de consum va fi la scară universală. Imprimantele 3D vor juca un rol important: consumatorii își creează, schițează și dezvoltă propriile produse. Va fi un stil de viață „pe comandă”. Astfel, materiile prime și datele vor curge fără impedimente. Guvernele percep logistica drept o industrie strategică.

3d print

4. Perfecționism paralizant – economia este dificilă, excesiv naționalistă cu bariere protecționiste.dezvoltarea tehnologică stagnează. Prețul energiei crește și apar conflicte internaționale.

Implicațiile industriei de logistică includ provocări ale declinului în comerțul mondial ca urmare a regionalizării lanțurilor de aprovizionare. Apar furnizori regionali puternici. Autoritățile dezvoltă o relație bună cu acești furnizori.

5. Adaptare locală – scenariul decrie o lume caracterizată inițial printr-un nivel ridicat de consum, grație prețurilor mici și a automatizării producției. Datorită accelerării schimbărilor climaterice, catastrofelor frecvente ce distrug lanțurile de aprovizionare globală vor rezulta eșecuri repetate. Paradigma economică se distinge printr-o reorientare de la maximizarea eficienței către reducerea vulnerabilității și încurajarea revenirii.

Lumea în 2050: comerțul regionalizat se bazează pe un sector logistic care asigură securitatea aprovizionării ca o prioritate de top, cu o infrastructură de transport de rezervă, în vederea garantării de încredere în aceste vremuri instabile și periculoase. În loc de complexul „la timp” a proceselor de livrare, structuri imense de depozitare situate în apropiere de producător sunt văzute ca tampoane indispensabile.

Scenarii de viitor sunt realizate permanent. Iată și câteva previziuni ale anului 2020!