Prima carte tipărită în America, scoasă la licitație

De: Marian Andrei / 18.04.2013, 16:30
Prima carte tipărită în America, scoasă la licitație
Este vorba de un volum de psalmi, tipărit în 1640, despre care specialiștii spun că este prima carte tipărită în America și pe care organizatorii l-au evaluat la...

„The Bay Psalm Book” a fost scrisă de niște pelerini cu 20 de ani înainte ca aceștia să se stabilească într-o colonie din Plymouth, Massachusetts. Coloniștii John Cotton, Richard Mather și John Eliot, care au scris cartea, și-au dorit o versiune a „Cărții psalmilor” mai apropiată de originalul în ebraică decât cea pe care o adusesesă cu ei din Anglia.

Intră pe vremea apropo pentru informații meteo detaliate

Ediția tipărită în 1640 – care a inclus 1.700 de exemplare – este cea mai veche în America, fiind adoptată de congregațiile din zona Massachusetts.

Cartea scoasă la licitație, care va avea loc la New York pe 26 noiembrie, aparține unei biserici din Boston, care deține două copii din această ediție. Se estimează că ar putea fi achiziționată cu 30 de milioane de dolari!

Recordul pentru cel mai scump volum tipărit vândut la licitație aparține, în acest moment, cîrții „Birds of America”, de John James Audubon, adjudecată, în decembrie 2010, pentru 11,5 milioane de dolari