Prima condamnare pentru piraterie muzicala

De: Marian Andrei / 29.07.2009, 10:06
Prima condamnare pentru piraterie muzicala
Un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala

UPDATE:  Identificarea celui care oferea spre download aproximativ 300 de albume muzicale a fost facuta solicitand companiei RCS&RDS sa comunice ce client utilizeaza adresa IP “79.115.8.56”, conform datelor din sentinta emisa de Sectia a-II-a civila a Tribunalului Bucuresti.

Furnizorii de servicii internet aloca fiecarui client in parte o adresa IP unica, astfel incat pot comunica, la solicitarea autoritatilor, care dintre clientii sai a utilizat o aplicatie precum DC++ pentru a partaja ilegal pe internet piese muzicale sau alte opere protejate de dreptul de autor.

STIREA INITIALA: Un utilizator roman de DC++ ales la intamplare a fost obligat sa plateasca 2.950 euro daune civile catre industria muzicala pentru ca a pus pe internet muzica protejata de drepturi de autor, arata un comunicat al Asociatiei Industriei Muzicale din Romania.

Asociatia a considerat ca a fost lezata prin activitatea utilizatorului, iar prejudiciul a fost stabilit in functie de materialele gasite la utilizator, astfel daunele pentru acest caz au fost estimate la contravaloarea a 295 de produse originale a cate 10 euro fiecare. “Valoarea finala stabilita pe criteriile acestui caz este de 2950 de euro, echivalent cu 10.923 lei.”

Reprezentantii Asociatiei Industriei Muzicale din Romania spun ca utilizatorul a fost ales la intamplare dintre utilizatorii aplicatiei DC++ din Romania. DC++ este una dintre cele mai populare aplicatii de partajare a fisierelor la nivel mondial. Aplicatia permite descarcarea unor fisiere de pe calculatoarele altor utilizatori – care au de asemenea instalat DC++. Fiecare utilizator in parte stabileste ce fisiere pot fi descarcate.

Reprezentantii AIMR nu au prezentat date privind identitatea utilizatorului DC++ care a platit daunele de 3.000 de euro insa sustine ca acesta ar fi declarat ca nu stia ca utilizarea programului pentru a partaja fisiere muzicale ar fi o infractiune.

Citeste mai mult despre prima condamnare din Romania pentru piraterie muzicala, pe zf.ro.