Prima femeie din China care va ajunge în spațiu…

De: Marian Andrei / 13.06.2012, 12:30
Prima femeie din China care va ajunge în spațiu...
... va fi aleasă dintre căpitanul Wang Yaping și maiorul Liu Yang, care au "câștigat" preselecția pentru unul dintre cele trei locuri ale echipajului navei Shenzhou-9.

Cele două femei au fost selectate „datorită experienței lor în materie de pilotaj și a stabilității psihologice”, arată Agenția de presă Xinhua, care trece în revistă și realizările lor profesionale, dar și datorită faptului că au trecut cu succes condițiile drastice impuse de programul spațial chinez.

Astfel, Liu Yang este descrisă ca un pilot erou, care a reușit să aterizeze fără probleme, după ce avionul său a lovit un stol de porumbei, reducându-i la zero vizibilitatea.

La rândul său, Wang Yaping a executat numeroase misiuni de salvare după cutremurul din Sichuan și a pilotat avionul care a împrăștiat norii de ploaie de deasupra Beijingului, în timpul Olimpiadei din 2008.

Laboratorul spațial Tiangong-1

Misiunea de luna aceasta reprezintă o etapă esențială în ambițiosul program spațial chinez. „Shenzhou 9 va efectua prima andocare comandată manual a unei nave la laboratorul spațial Tiangong-1”, a declarat unul dintre responsabilii programului. „Aceasta înseamnă că țara noastră va beneficia de o navetă pilotată manual pentru transportul spațiu-Pământ”, a mai spus acesta.

China va deveni, cu această ocazie, a opta țara care va trimite o femeie în spațiu, prima femeie ajunsă în spațiu fiind rusoaica Valentina Tereshkova, în 1963.