Prima nastere poate provoca aparitia unor boli psihice

Apropo.ro / 07.12.2006, 13:20
Prima nastere poate provoca aparitia unor boli psihice
Prima nastere poate provoca cresterea riscurilor pentru mame de a fi diagnosticate cu tulburari psihice, în timp ce tatii nu sunt supusi acestui risc, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori danezi, transmite Reuters. La studiul desfasurat pe parcursul a 32 de

Prima nastere poate provoca cresterea riscurilor pentru mame de a fi diagnosticate cu tulburari psihice, în timp ce tatii nu sunt supusi acestui risc, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori danezi, transmite Reuters.

La studiul desfasurat pe parcursul a 32 de ani au participat 2,3 milioane de danezi. Aproximativ una din o mie de mame a fost internata din cauza unor tulburari psihice, precum depresie, schizofrenie sau tulburari bipolare, mai ales în primele trei luni de la nastere.

Mamele prezentau de patru ori mai multe riscuri decât femeile fara copii sa fie spitalizate din cauza unor boli psihice. Riscul era de sapte ori mai mare pentru cele care devenisera mame de 10 – 19 zile fata de mamele ai caror copii împlinisera vârsta de un an.

În rândul tatilor, doar 0,37 la mie au avut drept consecinta o problema psihica comparativ cu cei care nu aveau deloc copii sau cu cei care aveau copii de vârste mai mari.

„Acest lucru indica faptul ca tulburarile mentale aparute dupa nastere sunt asociate în mod puternic cu procesele fiziologice care au loc în timpul sarcinii si al nasterii si nu cu aspectele psihosociologice ale maternitatii”, a spus Trine Munk-Olsen, de la Universitatea din Aarhus, autor al studiului.

Schimbarile drastice la nivel hormonal pe care le sufera o femeie înainte si dupa nastere sunt principala cauza a aparitiei problemelor mintale. În plus, programul de alaptare si lipsa de somn contribuie la accentuarea stresului.

Depresia de dupa nastere afecteaza 15% dintre mame si este o problema foarte grava, mai ales daca este vorba despre primul copil.

Mediafax