Prima opera din cadrul programului Sibiu – Capitala Culturala

Apropo.ro / 12.07.2007, 12:10
Prima opera din cadrul programului Sibiu - Capitala Culturala
Desi este capitala culturala europeana de la inceputul anului, Sibiul va avea in aceasta luna primul spectacol de opera. Acesta va fi o adaptare dupa celebra opera a lui George Bizet, "Carmen" si va fi regizat de Ion Caramitru. Explicatia rezida in faptul ca oficialii Sibiului au aflat

Desi este capitala culturala europeana de la inceputul anului, Sibiul va avea in aceasta luna primul spectacol de opera. Acesta va fi o adaptare dupa celebra opera a lui George Bizet, „Carmen” si va fi regizat de Ion Caramitru.

Explicatia rezida in faptul ca oficialii Sibiului au aflat foarte tarziu ca orasul lor va fi capitala culturala europeana, motiv pentru care nu au avut suficient timp sa construiasca noi locatii pentru spectacole. Cu toate acestea, curtea Muzeului de Istorie, despre care se spune ca are o acustica naturala formidabila, va sluji pe post de sala de opera.

In „Tragedia lui Carmen”, caci asa se numeste adaptarea facuta de Peter Brook și Marius Constant, vor evolua 25 de tineri artisti. Adaptarea va pastra ariile originale, continand si insertii de proza. Reprezentatiile vor fi in limba franceza, dar momentele de proza vor fi in romana.

„Am renuntat la ideea de a subtitra spectacolul pentru ca momentele de proza care vor fi în limba romană si povestea care se va desfasura pe scena vor fi suficiente pentru ca cei care nu cunosc limba franceza sa inteleaga spectacolul si sa se bucure de el. În acelasi timp, cei care vorbesc limba franceză și cunosc opera nu au nevoie de traducerea momentelor de proză pentru a intelege spectacolul”, a spus Ion Caramitru.

In cazul in care joi va continua sa ploua, organizatorii au anuntat ca vor muta spectacolul in Sala Teatrului „Radu Stanca” din Sibiu sau se vor sustine vineri doua reprezentatii.

Manuela Stoicescu

Tags: