Primăria Capitalei acționează cu peste 350 de utilaje de deszăpezire în București

De: Carmen Ulian / 29.12.2014, 15:00
Primăria Capitalei acționează cu peste 350 de utilaje de deszăpezire în București
Comandamentul de Iarnă al Primăriei Capitalei s-a reunit pentru a lua măsurile necesare deszăpezirii drumurilor din Capitală, precum și adăpostirea și hrănirea oamenilor fără adăpost.

Având în vedere precipitațiile sub formă de zăpadă căzute în ultimele ore în Capitală, Viceprimarul Capitalei, Dan Darabonț, a convocat astăzi, la sediul Municipalității, Comandamentul de Iarnă, la ședință fiind prezenți prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan, operatorii de salubrizare, reprezentanții regiilor, instituțiilor și administrațiilor implicate în programul de deszăpezire.

În cadrul comandamentului s-a stabilit că prioritate continuarea intervenției pe străzile laterale, dar și menținerea străzilor principale „la negru”:

„În acest moment, în Capitală se circulă în condiții de iarnă, însă toate arterele principale sunt practicabile. Cea mai mare provocare o reprezintă acum temperaturile scăzute care sunt anunțate în București. În acest sens, se impune că intervenția utilajelor să se mute pe străzile laterale, să degajeze zăpada, până ce această nu se transformă în poduri de gheață”, a arătat Viceprimarul General.

Astfel, de la ora 11.00 se află în teren 350 de utilaje de deszăpezire care acționează cu prioritate pe străzile laterale dar și pe cele principale, acolo unde este necesar, precum și 1543 de operatori căi publice care intervin pentru curățarea zăpezii de la rigole, treceri pietoni sau refugii RATB, continuând cu degajarea zăpezii de pe trotuare.

Pentru eficientizarea intervenției, Viceprimarul General a solicitat inspectorilor din cadrul Direcției de Control să verifice în teren modul în care administratorii piețelor și agenții comerciali își respectă obligațiile privind curățarea trotuarelor.

De asemenea, reprezentanților ApaNova li s-a solicitat mobilizarea tuturor echipelor pentru a degaja acumulările de apă de la rigole.

În ceea ce privește programul de adăpostire a oamenilor fără adăpost, reprezentanții Direcției Generale de Asistentă Socială au anunțat că echipele DGASMB se află în teren pentru a identifică și transporta în centrele sociale persoanele aflate pe stradă. Adăpostirea și cazarea persoanelor fără adăpost în centrele sociale este efectuată și cu ajutorul echipelor Serviciului de Ambulanță, SMURD și cele ale Poliției Locale a Municipiului București.

În prezent, DGASMB dispune de o capacitate de cazare (locuri libere) de 550 de locuri, stocurile de mâncare și haine fiind asigurate pentru următoarea perioadă.

De asemenea, în acest moment DGASMB are în teren două bucătarii mobile care oferă ceai cald și supă persoanelor fără adăpost aflate pe stradă.

În ceea ce privește RATB, ApaNova și RADET, reprezentanții acestora au anunțat că activitatea se desfășoară în condiții normale, cele trei servicii fiind funcționale pentru toți bucureștenii.

În cadrul ședinței, Viceprimarul Dan Darabont a solicitat o atenție sporită din partea echipelor Administrației Străzilor pentru remedierea semafoarelor care nu funcționează, în prezent fiind înregistrate 7 intersecții cu probleme.

Totodată, pentru următoarea perioadă, Viceprimarul Capitalei, Dan Darabont a cerut tuturor regiilior, administrațiilor  să asigure permanență 24 de ore, astfel încât orice avarie survenită să poată fi soluționată în cel mai scurt timp.  

 Reamintim că Primăria Capitalei a pus la dispoziția bucureștenilor numărul de tel. gratuit 0800.800.868 – pentru orice sesizări de avarie la rețeaua de apă, canalizare, distribuție de agent termic și iluminat public, etc.