Primaria reglementeaza vânzarea florilor în Bucuresti

Apropo.ro / 13.12.2006, 09:26
Primaria reglementeaza vânzarea florilor în Bucuresti
Trandafiri cu TVA si bon fiscal, vânduti în chioscuri moderne, dotate cu aer conditionat si amplasate pe arterele Bucurestilor dupa un atent studiu peisagistic - asa va arata comertul cu flori în Capitala, a anuntat, marti, primarul general Adriean Videanu, dupa o


Trandafiri cu TVA si bon fiscal, vânduti în chioscuri moderne, dotate cu aer conditionat si amplasate pe arterele Bucurestilor dupa un atent studiu peisagistic – asa va arata comertul cu flori în Capitala, a anuntat, marti, primarul general Adriean Videanu, dupa o întâlnire cu Asociatia Florarilor.

„Am fost impresionat ca initiativa unui comert cu flori civilizat vine chiar de la florari. Trebuie sa gasim o solutie comuna, ca în tot orasul sa avem un singur tip de chiosc, si nu mai multe, asa cum este acum”, a spus primarul general.

Edilul Capitalei a agreat initiativa Asociatiei Florarilor, care a propus înlocuirea actualelor corturi de celofan si a galetilor cu flori cu chioscuri moderne, dotate cu aer conditionat si case de marcat, care trebuie sa se înscrie în peisajul urbanistic modern al Capitalei.

„Avem în vedere modernizarea întregului mobilier urban din Bucuresti. O categorie aparte o reprezinta si chioscurile pentru flori. La initiativa vânzatorilor de flori, am semnat un protocol, sa stabilim, de comun acord, forma care o va avea modelul de chiosc, alte detalii legate de aceasta activitate. (…) De la anul, florile se vând legal, în conditii civilizate”, a precizat Videanu.

În afara conditiilor de comert, florarii au discutat cu edilul Capitalei si problemele breslei. „De 200 de ani, familia mea asta face. Vinde flori. Parintii parintilor mei asta au facut, asta fac si eu. Noi ne numim florari boldeni. Numele ne vine de la o comuna de lânga Târgoviste, unde se practica floraritul”, spune presedintele Asociatiei Florarilor, Florin Georgescu, fiul uneia dintre cele mai cunoscute florarese din Capitala, Bambina.

El a adaugat ca, de anul viitor, municipalitatea nu va mai autoriza chioscurile sau tarabele improvizate. „Noi am înteles acest lucru si ne aliniem cerintelor municipale. Întreaga activitate de vânzare a florilor se va face legal, civilizat”, a afirmat Georgescu.

Florarii au fost sustinuti la discutiile cu oficialii municipali de asociatii ale romilor, precum si de deputatul Nicu Paun.

„Daca nu se gaseste o solutie, breasla florarilor este pe cale de disparitie. Am putea sa transformam aceasta activitate într-o pata de culoare turistica. Tiganului nu trebuie sa îi dai, ci trebuie sa îi deschizi usa si sa te porti frumos cu el. Atunci si el stie sa se poarte frumos cu tine”, a afirmat deputatul Paun.

Primaria Capitalei a stabilit cu Asociatia Florarilor ca la începutul anului viitor sa fie organizata o comisie mixta care sa inventarieze situatia din teren, iar pâna la sfârsitul lui martie sa fie elaborat un regulament-cadru de vânzare a florilor. De asemenea, potrivit lui Videanu, municipalitatea va organiza si o expozitie de chioscuri, asa încât reprezentantii florarilor sa aleaga un tip de constructie care sa fie acceptat în toate sectoarele Bucurestiului.

Între municipalitate si Asociatia Florarilor exista deja încheiat un protocol de colaborare. Potrivit documentului, Consiliul General va aproba un proiect de hotarâre care sa reglementeze activitatea de vânzare a florilor în Capitala. Proiectul de hotarâre va contine atât modelul noului chiosc, precum si zonele din Bucuresti unde se va putea desfasura aceasta activitate.

De asemenea, pâna la data de 19 martie 2007, floraresele, împreuna cu urbanistii din Capitala, trebuie sa gaseasca un model pentru noile magazine în care se vor vinde flori. Floraresele trebuie sa se alinieze la cerintele unei economii moderne, fiind nevoite sa aseze produsele în vitrine si în interiorul chioscului, astfel încît strada sa nu mai fie ocupata de ligheane si caldari pline cu flori.

Conform protocolului dintre edili si florari, dupa identificarea amplasamentelor si a tipurilor de mobilier stradal, cele doua parti trebuie sa elaboreze, pâna la 18 iunie 2007, un „Plan de modernizare a retelei de comercializare a florilor si a plantelor ornamentale”.

Tot de la jumatatea anului viitor, florile se vor vinde legal. Chioscurile, cu termopane si aer conditionat, vor fi utilate ca magazinele adevarate, cu case de marcat si chitante fiscale.

Mediafax