Primavara este din ce in ce mai aproape de Antarctica!

Apropo.ro / 14.01.2008, 14:08
Primavara este din ce in ce mai aproape de Antarctica!
Topirea ghetarilor s-a accelerat cu 75% in ultimii zece ani de-a lungul coastelor Antarcticii, atingand 192 de miliarde de metri cubi in 2006.

Topirea ghetarilor s-a accelerat cu 75% in ultimii zece ani de-a lungul coastelor Antarcticii, atingand in 2006 aproximativ 192 de miliarde de metri cubi, o cantitate suficienta pentru a scufunda Olanda sub 4,6 metri de apa, potrivit unui studiu publicat in Nature Geoscience.

Topirea ghetarilor a fost concentrata in aval de gheturile din vestul continentului (132 de miliarde de metri cubi, cu o marja de eroare de plus sau minus 60 de miliarde) si de peninsula antarctica (60 de miliarde de metri cubi, cu o marja de eroare de plus sau minus 46 de miliarde de metri cubi), au constatat Eric Rignot, de la Jet Propulsion Laboratory din cadrul NASA, si echipa sa internationala de cercetatori.

In schimb, in estul continentului, calota glaciara a ramas stabila. Cercetatorii s-au folosit de masuratorile realizate de sateliti, care au acoperit 85% din Antarctica.

Potrivit unui studiu, publicat in noiembrie, de Climate Institute din Australia, nivelul marilor ar putea urca in urmatorii 100 de ani la 1,40 metri.

Mai multe detalii pe Mediafax.ro