Primavara sezonul alergiilor

Apropo.ro / 29.03.2004, 11:55
Primavara sezonul alergiilor
Praf, polen, miros îmbietor de mesteacan și accese de alergie. Așa arata pentru unii primavara. Nu ca și-ar dori s-o vada astfel, ci pentru ca sistemul lor imunitar manifesta o mare slabiciune în fața acestor alergeni. Dar ce sunt aceștia, cum îi recunoști

Praf, polen, miros îmbietor de mesteacan și accese de alergie. Așa arata pentru unii primavara. Nu ca și-ar dori s-o vada astfel, ci pentru ca sistemul lor imunitar manifesta o mare slabiciune în fața acestor alergeni.

Dar ce sunt aceștia, cum îi recunoști și ce trebuie sa faci atunci cand afli ca ești alergica, sunt întrebari la care ne raspunde un specialist în domeniu, lt. dr. Mihaița Patrașescu, medic imunologie clinica și alergologie la Spitalul Militar Central din București.

Cate ceva despre aceste boli
Sunt multe afecțiuni alergice și, din nefericire, din ce în ce mai frecvente. Aici intra: astmul bronșic alergic, rinita alergica, dermatita atopica, alergiile alimentare, urticaria, dermatita de contact, alergiile medicamentoase etc. De obicei, apar la persoanele cu predispoziție genetica (peste 30% din populație este predispusa la alergii).

Cum identifici vinovații
N-o sa-ți vina sa crezi, dar alergenii sunt niște substanțe pe care le întalnești aproape zilnic. De pilda, polenurile, în special cel de mesteacan, fac ravagii printre persoanele alergice. La fel, acarienii din praful de casa, aditivii alimentari sau chiar alimentele: oul, carnea de pește, soia, laptele de vaca etc.

Uneori e suficient sa inspiri cateva fire de praf ori sa bei o gura de lapte, ca alergia sa se declanșeze. Pe cat de inofensivi pentru unii, pe atat de periculoși pentru alții, alergenii sunt reperați de cele mai multe ori dupa ce persoana în cauza face mai multe crize de alergie. Simptomele bolii apar numai în prezența acestor substanțe și dispar atunci cand contactul cu ele este evitat. Testele efectuate în laboratoarele spitalelor sunt cele care arata clar factorul declanșator.

Ce atitudine trebuie sa adopți
Nu suporți puful și polenul? Evita plimbarile prin locurile „dotate” cu acești alergeni. Daca ești alergica la praf, aerisește zilnic încaperea în care stai, înlocuiește-ți mochetele și covoarele (adevarate surse de praf) cu parchet sau linoleum. Daca alergia ta este de natura alimentara, atunci repereaza vinovatul și elimina-l definitiv din dieta zilnica. În privința bijuteriilor, daca-ți fac rau, nu le mai purta. Ești la fel de frumoasa și fara ele, în plus eviți necazurile. La medicamente e bine sa apelezi numai dupa o vizita prealabila la alergolog. Terapia antialergica (Claritrin, Aerius, Xyzal, Flonidan) nu vindeca boala, ci ține sub control simptomele.

Altfel de alergii
Sunt cele la care te aștepți cel mai puțin. Și totuși… se manifesta.
* alergia la bijuterii – îți plac podoabele de toate felurile (din metale prețioase, semiprețioase, dar și cele din nichel sau crom), însa nu te poți bucura de ele, pentru ca la un simplu contact cu pielea apar reacții neplacute: roșeața, prurit (mancarime); într-un cuvant: dermatita de contact.

* alergia la cosmetice – te-ai dat cu un rimel, ai folosit un deodorant spray și te-ai ales cu o eczema. De unde? Daca produsul nu a expirat, daca a fost pastrat în condiții corespunzatoare, nu-ți ramane decat sa banuiești o reacție alergica. Acestea sunt determinate de proteine alergenice de origine animala sau vegetala utilizate în procesul tehnologic: oul de gaina, laptele, migdalele amare, proteine din matase, gel de aloe, fructul de papaya, colagenul hidrolizat, proteine din graul hidrolizat, semințele de susan. O alta explicație ar fi cea legata de conservanții din cosmetice (formaldehida, clorhexidina) sau de coloranții naturali precum carminul (E120).