„Primăverile arabe” reprezintă o nouă amenințare teroristă

De: Marian Andrei / 26.06.2012, 09:48
"Primăverile arabe" - revoltele impotriva regimurilor totalitare din Orientul Mijlociu și Africa de Nord au și consecințe nefaste asupra Occidentului, a declarat Jonathan Evans, directorul MI-5, contra-spionajul britanic.

Instabilitatea provocată în urma prăbușirii regimurilor înlăturate de la putere de către revoltele arabe a creat „un mediu permisiv” pentru Al-Qaida, a declarat Jonathan Evans într-o conferință de presă la Londra.

Directorul general al MI-5 a dat asigurări că serviciul său dispune de probe care arată că „unii candidați la Jihad” britanici efectuează călătorii în străinătate în căutarea de posibilități de antrenament și de acțiuni teroriste.

„Unii se întorc în Marea Britanie și devin amenințări chiar aici”, a subliniat el, precizând că este vorba despre „o dezvoltare nouă și îngrijurătoare, care s-ar putea agrava și mai mult”.

Influența Al-Qaida se îndepărtează de Afganistan și Pakistan pentru a se ancora în Yemen, Somalia și Africa Subsahariană, a mai precizat șeful contra-spionajului britanic.