Primele vagoane CFR de clasa business vor circula la 1 decembrie

Redacția / 29.11.2006, 10:36
Primele vagoane CFR de clasa business vor circula la 1 decembrie
CFR Calatori va introduce pe trenurile de lung parcurs, la 1 decembrie, câte un vagon de clasa business, care va asigura facilitati suplimentare fata de clasa I si fata de trenurile Intercity, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu. "Vagoanele de clasa business

CFR Calatori va introduce pe trenurile de lung parcurs, la 1 decembrie, câte un vagon de clasa business, care va asigura facilitati suplimentare fata de clasa I si fata de trenurile Intercity, a declarat, marti, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu.

„Vagoanele de clasa business vor fi introduse pe trenurile care vor circula pe distante de 250-300 kilometri, unde nu se poate calatori cu avionul sau cu autoturismul, din cauza dezvoltarii reduse a autostrazilor”, a afirmat Berceanu.

El a adaugat ca numarul vagoanelor va fi putea fi suplimentat, daca va exista cerere pentru acest tip de vagoane.

CFR Calatori va efectua, în termen de sase luni, o analiza cu privire la gradul de profitabilitate a vagoanelor de clasa business, dupa care va stabili strategia de dezvoltare a acestui serviciu.

„Vrem sa vedem pe ce trasee si în ce intervale de timp – în weekend sau de sarbatori – acest serviciu este cel mai profitabil”, a spus Berceanu.

Vagoanele au fost reconditionate la Ateliere CFR Grivita, costul pentru fiecare unitate fiind de circa 450.000-500.000 euro.

Clasa business va fi diferentiata pe doua categorii – business Standard si business Exclusiv. Preturile vor fi cu 15 lei mai mari la categoria Standard, fata de cele valabile pentru clasa I, si cu 25 lei mai mari pentru categoria Exclusiv, raportat la clasa I, însa din pretul total al biletului va fi redusa contravaloarea tichetului de rezervare, de 1,8 lei.

Astfel, o calatorie de la Bucuresti la Brasov, la categoria Standard, va costa circa 55 de lei, iar la Exclusiv 65 de lei.

Vagoanele vor fi echipate cu fotolii din piele pentru serviciul Exclusiv si din plus pentru serviciul Standard, cu monitoare cu diagonala de 51 cm, monitoare montate în spatarele scaunelor, modul pentru casti cu patru canale audio, accesul wireless la Internet, bar prevazut cu frigider, cuptor cu microunde si expressor de cafea, instalatii de climatizare si usi culisante duble si facilitati pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii. Pasagerii de la clasa Exclusiv vor primi în plus sandwich-uri, apa minerala si cafea.

Noua clasa de transport va fi inaugurata la 1 decembrie, de ziua nationala a României, când 50 de deputati, 25 de senatori, 20 de reprezentanti ai Guvernului si trei-patru persoane de la Presedintie vor ajunge la Alba Iulia în vagoane de clasa business.

Printre posibilele destinatii pentru aceasta clasa sunt Bucuresti-Brasov, Bucuresti-Cluj-Napoca, Bucuresti-Oradea, Bucuresti-Arad, Bucuresti-Suceava, Bucuresti-Iasi si Bucuresti-Constanta.

Mediafax