Primul picior bionic care merita invidiat (Video)

Apropo.ro / 24.08.2011, 12:58
Cercetatorii americani ai Universitatii Vanderbilt din Tennessee au creat o proteza bionica extrem de flexibila, capabila sa reproduca aproape perfect miscarea unui picior.

Reusind sa sincronizeze un genuchi si o glezna, creand prima proteza bionica ce functioneaza cu legaturi motorizate corelate intre cele doua articulatii, cercetatorii de la Universitatea Vanderbilt au testat produsul lor final, dupa sapte ani de munca, rezultatul fiind uimitor.

„Dispozitivul foloseste ultimele descoperiri in computere, senzori, motoare electrice si baterii pentru a-i oferi facilitati bionice: Este prima proteza care are legaturi motorizate corelate care opereaza la unison. Vine echipat cu senzori care urmaresc miscarile purtatorului. Are microprocesoare programate sa foloseasca aceste date pentru a prezice urmatoarele miscari ale purtatorului si opereaza dispozitivul astfel incat sa faciliteze acele miscari”.

Craing Hutto, in varsta de 23 de ani, a declarat intr-un interviu acordat revistei Universitatii Vanderbilt ca aceasta proteza bionica se comporta mult mai bine fata de o proteza normala cand vine vorba de mers normal si reduce drastic efectele oboselii.

Dupa cum se poate vedea din clipul video de mai sus, miscarea este aproape perfecta si se pare ca ne apropiem din ce in ce mai repede catre un viitor SF, in care oamenii ar putea opta pentru implanturi bionice ca sa isi imbunatateasca abilitatile fizice.