Primul program educațional dedicat bolnavilor de plamâni

Apropo.ro / 07.03.2006, 15:51
Primul program educațional dedicat bolnavilor de plamâni
"Doi plamâni pentru o viața" este prima campanie naționala cu caracter educativ pe care Societatea Româna de Pneumologie alaturi de medicii pneumologi din țara o lanseaza începând cu luna martie a acestui an. Scopul acestui program social este de a îmbunatați starea de

„Doi plamâni pentru o viața” este prima campanie naționala cu caracter educativ pe care Societatea Româna de Pneumologie alaturi de medicii pneumologi din țara o lanseaza începând cu luna martie a acestui an. Scopul acestui program social este de a îmbunatați starea de sanatate a bolnavilor cu BPOC (BronhoPneumopatie Obstructva Cronica) prin inițierea unor acțiuni concrete.

În urma desfașurarii acestui program educațional, pacientul cu BPOC va fi capabil sa își recunoasca mai bine manifestarile bolii, sa își evalueze corect severitatea acesteia, sa renunțe la fumat, sa își administreze corect medicația, sa se prezinte la controalele medicale periodice. Dar mai important, va ști sa solicite consult de urgența în cazul agravarii bolii.

Prin acest program se dorește crearea unui parteneriat benefic între pacient, medic de familie și medic pneumolog, atât de necesar pentru îngrijirea pacienților cu BPOC. Este un eveniment în premiera în România, realizat pe baza colaborarii între medicii specialiști pneumologi și medicii de familie. În primul rând, se va realiza o creștere a nivelului educațional al pacienților cu BPOC, în condițiile în care BPOC nu este o simpla boala cronica degenerativa, ci a devenit o afecțiune cu o „malignitate” în creștere, o reala problema de sanatate publica.

Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu, președintele Societații Române de Pneumologie, a declarat: „În România, prevalența BPOC este de aproximativ 6-7%, la populația cu vârsta peste 20 de ani. Aceasta înseamna aproximativ 800,000 de pacienți, din care cunoscuți sunt 150.000 de oameni”.

Program și beneficiari
Pe parcursul acestui an, aproximativ 1000 de pacienți diagnosticati cu BPOC vor beneficia de aceasta campanie educaționala. București, Iași, Timișoara și Constanța sunt primele orașe în care, pentru început, vor avea loc cel puțin doua întâlniri pe an între medicii specialiști pneumologi și pacienții care sufera de aceasta boala. O campanie care a pornit la drum de la bun început cu gandul la viitor: intenția de a extinde în 2007 acest program și în alte centre din țara.

Apariția acestui program educațional, în premiera în România, scoate la lumina motivele unor serioase probleme. În ultimii ani s-a observat o creștere rapida a cazurilor diagnosticate cu BPOC și a mortalitații prin aceasta afecțiune, în ciuda unor tratamente moderne și a unui plan complex de îngrijire a pacienților. Pacientul cu BPOC nu își conștientizeaza boala. El accepta cu greutate ideea unui tratament zilnic, de lunga durata, corect administrat, absolut obligatoriu într-o maladie ireversibila.

Renunțarea la fumat – factorul principal de apariție și de agravare a bolii – este privita cu suspiciune și neîncredere de pacienți, deși este elementul esențial pentru încetinirea progresiva a bolii. Pacientul cu BPOC solicita, în general, un consult medical doar atunci când boala devine extrem de severa, tusea și expectorația la un fumator fiind considerate de aceștia a fi „normale” și nu manifestari ale bolii.

De ce este important sa educam pacienții afectați de BPOC ?
Pentru ca o boala ca BPOC poate fi similara ca gravitate cu neoplasmul bronhopulmonar!

Raspunsul îl putem gasi inclusiv în cifrele care marcheaza evoluția și costurile acestei boli:
• în anul 2000, în lume s-au înregistrat 2,7 milioane de decese prin BPOC, dintre care 400.000 de cazuri în țarile industrializate;

• pe plan mondial BPOC reprezenta în anul 1990 a VI-a cauza de mortalitate; în anul 2020 va fi a III-a cauza de mortalitate; actualmente se afla pe locul IV;

• costurile bolii scad daca este depistata și tratata mai devreme (exemplu: în Spania, BPOC-ul ușor are o supraviețuire de 14 ani cu un cost de 9.370 euro fața de formele severe, în timp ce BPOC-ul moderat are o supraviețuire de cel mult 10 ani și un cost de 43.785 euro);

• costurile bolii se „irosesc” în procente de 40-65% pentru spitalizari necesare formelor severe de boala cu tratament incomplet sau diagnosticate tardiv;

• în SUA mortalitatea prin BPOC la femei în anul 2000 a depașit mortalitatea pentru sexul masculin (datorita creșterii exponențiale a fumatului în randul femeilor);

• în Europa, la fiecare 2 minute, un om moare din cauza BPOC

• în Spania, tot în anul 2000, numai 49% din pacienții cu BPOC sever primeau tratament permanent;

• în Olanda în 2015 costurile vor crește cu 90% fața de 1994, datorita creșterii numarului de fumatori

Boala este subdiagnosticata chiar și atunci când are o forma severa. Chiar daca astazi toți fumatorii din România ar întrerupe fumatul, problemele generate de BPOC ar persista pentru câteva generații. Națiunile Unite apreciaza ca în urmatorii 50 de ani populația care va depași vârsta de 60 de ani se va dubla, iar în mijlocul secolului XXI populația care va depași 100 de ani va fi de 15 ori mai mare.

Bronhopneumopatia cronica obstructiva (BPOC), reprezinta o boala inflamatorie cronica permanenta a cailor aeriene care se îngusteaza, și a plamânilor care nu se mai golesc complet de aer. La nivelul cailor aeriene apare și o secreție în cantitate mai mare pe care pacientul o elimina/expectoreaza prin tuse. În acest fel, organismul nu mai primește suficient oxigen și are de suferit. În general, boala apare dupa vârsta de 45 de ani, putând fi însa întâlnita și la vârste mai tinere.

Factori favorizanți ai BPOC
Fumatul activ și pasiv reprezinta principala cauza de îmbolnavire. Într-o mai mica masura, boala poate fi cauzata și de poluarea atmosferica, la locul de munca sau chiar casnica.