Primul român care a cucerit vîrful himalayan K2 a revenit în țara

Apropo.ro / 14.08.2004, 13:43
Primul român care a cucerit vîrful himalayan K2 a revenit în țara
Alpinistul Horia Colibașanu, primul român care a reușit, pe 28 iulie, în cadrul unei expediții americane, ascensiunea pe K2 (8.611 m), al doilea vîrf din masivul Himalaya, a revenit, vineri, la București. Colibașanu a dezvaluit, în cadrul unei conferințe de

Alpinistul Horia Colibașanu, primul român care a reușit, pe 28 iulie, în cadrul unei expediții americane, ascensiunea pe K2 (8.611 m), al doilea vîrf din masivul Himalaya, a revenit, vineri, la București.

Colibașanu a dezvaluit, în cadrul unei conferințe de presa organizate la sediul Agenției Naționale pentru Sport, ca a aflat de expediție la cîteva zile dupa sarbatorile de Paște. Imediat dupa aceea a început antrenamentele, cu alergari zilnice pe scarile stadionului formației de fotbal Poli Timișoara.

A strîns cu greu cei 10.000 USD necesari expediției, ajutat în special de prieteni, și a pornit spre Pakistan pe 3 iunie, via Dubai. Dupa ce a ajuns în tabara de baza, Colibașanu a petrecut doua saptamîni pentru acomodare și antrenament. Din cei 180 de cațaratori dornici sa cucereasca vîrful K2, doar opt au ajuns la tabara trei – ultimul punct de odihna, înainte de escaladarea finala.

Cel mai greu moment al expediției a fost în timpul ascensiunii de cinci ore dintre taberele doi și trei, cînd Colibașanu s-a confruntat cu o vreme deosebit de grea – ninsoare abundenta, nu mai puțin de opt avalanșe și numeroase caderi de pietre.

Cel mai emoționant moment al expediției a fost pentru alpinistul român nu atingerea vîrfului, ci plecarea din tabara trei, în dimineața zilei de 28 iulie, pe o vreme foarte frumoasa, care i-a dat încredere și l-a facut sa simta ca va reuși.

„În momentul atingerii vîrfului nu am simțit mare lucru. Eram extrem de obosit, vremea dadea semne ca se strica, de abia așteptam sa fac mai repede pozele de rigoare și sa cobor”, a marturisit Colibașanu.

Reușita lui a venit ca un omagiu adus celor trei italieni, Lino Lacedelli, Achille Compagnoni și Ardito Desio, care în urma cu 50 de ani, pe 31 iulie 1954, au fost primii care au ajuns pe vîrful K2.

Mediafax