Primul transplant de mâini și picioare este un eșec

De: Gabriela Voicu / 28.02.2012, 12:01
Primul transplant de mâini și picioare este un eșec
Medicii turci au fost nevoiți să înlăture brațele și picioarele care fuseseră transplantate, în premieră mondială, unui tânăr de 27 de ani.

Medicii turci au efectuat un transplant cvadruplu , vineri, in premiera mondaiala, insa au fost nevoiți să înlăture brațele și picioarele care fuseseră transplantate, în premieră mondială, unui tânăr de 27 de ani.

Reprezentanții spitalului Universitar Hacettepe din Ankara au anunțat că transplantul la care au participat 52 de medici s-a soldat cu un eșec. Din cauza unor complicații vasculare și metabolice, echipa medicală a fost nevoită să înlăture duminică un picior și între timp a îndepărtat celelalte trei grefe.

Beneficiarul operației este Sevket Cavdar, de 27 de ani, care și-a pierdut brațele și picioarele în 1998, într-un accident prin electrocutare. Starea lui este acum stabilă.

Primul transplant de mâini și picioare a dat greș

O tentativă de triplu transplant de membre a fost realizată în urmă cu două luni în sudul Antalyei: un pacient a primit două brațe, dar organismul său a respins piciorul. Fața aceluiași donator a fost transplantată în totalitate unui tânăr de 19 ani, la spitalul Universitar Akdeniz o alta premieră pentru Turcia.

Primul transplant dublu de picioare a avut loc în Spania, în iulie 2011. Medicii au considerat că bolnavul are șanse mari să meargă, astfel că beneficiile operației justifică riscurile.

Primul transplant dublu de brațe a fost realizat în Germania, în 2008, iar primul transplant parțial de față a fost realizat în Franța, în 2005.