Primul virus care se transmite de la PC la PDA

Apropo.ro / 02.03.2006, 14:33
Primul virus care se transmite de la PC la PDA
Un grup de cercetatori de securitate pretind ca au descoperit primul virus care se poate transmite la dispozitive mobile dupa infectarea unui PC. Software-ul malitios, denumit "Crossover" a fost trimis anonim asociatiei Mobile Antivirus Researchers Association, a declarat grupul la

Un grup de cercetatori de securitate pretind ca au descoperit primul virus care se poate transmite la dispozitive mobile dupa infectarea unui PC.

Software-ul malitios, denumit „Crossover” a fost trimis anonim asociatiei Mobile Antivirus Researchers Association, a declarat grupul la inceputul acestei saptamani. Virusul este doar o incercare si nu a fost lansat in libertate, ceea ce inseamna ca nu constituie in prezent o amenintare pentru utilizatorii de PC-uri si dispozitive mobile.

„Crossover este primul malware capabil sa infecteze atat computere desktop Windows cat si PDA-uri ce ruleaza Windows Mobile pentru Pocket PC”, a afirmat grupul.

Cand este executat, virusul verifica pe ce tip de computer ruleaza. Daca este un PC Windows, acesta se va trasfera pe un dispozitiv handheld de indata ce detecteaza o conexiune ce utilizeaza software-ul de sincronizare Microsoft ActiveSync. Cand va rula pe un OS portabil, va sterge toate fisierele din folder-ul „My Documents” si se va autocopia in folderul startup.

Virusul ar putea afecta si performanta PC-ului Windows deoarece se re-creaza de fiecare data cand este pornit PC-ul. Asta insemana ca utilizatorul va rula atat de multe copii ale virusului incat va inactiva PC-ul.

Exista deja software malitioase capabile sa se transmita de la un telefon smart la un PC. Firma de securitate F-Secure a descoperit in septembrie un troian care incerca sa se raspandeasca de la telefoane smart la PC-uri, constituind unul din primele cazuri de virusi „cross-sharing” intre doua dispozitive.

Mobile Antivirus Researchers Association a declarat ca va pune la dispozitia companiilor antivirus si expertilor in securitate o analiza detaliata privind virusul „Crossover”.

F-Secure a scris pe blog-ul sau ca nu a vazut inca un exemplu al Crossover.

Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.