Prince, omul cu o mie de fețe

Apropo.ro / 30.01.2006, 14:17
Prince, omul cu o mie de fețe
Una dintre cele mai ciudate, controversate, dar importante în același timp voci din ultimii aproape 30 de ani da o noua lovitura. A lansat mai multe albume decat mulți alți artiști la un loc, a luat premii peste premii. A starnit interesul prin felul de a se îmbraca

Una dintre cele mai ciudate, controversate, dar importante în același timp voci din ultimii aproape 30 de ani da o noua lovitura. A lansat mai multe albume decat mulți alți artiști la un loc, a luat premii peste premii. A starnit interesul prin felul de a se îmbraca pe scena, prin spectacolele pe care le dadea, prin felul lui de-a fi, prin versurile pline de sexualitate… Prince!

În anii ’80 a fost singurul artist care în perioada de glorie a rock-ului a reușit sa combine cu succes genuri precum pop, funk, folk și rock. A fost unul dintre cei mai bine vanduți cantareți ai acelei perioade, a lansat o serie întreaga de albume care au rupt piața muzicala, a ținut-o din turneu în turneu, a produs albume, a compus cantece pentru mai mulți artiști și a înregistrat sute de piese care s-au vandut extraordinar.

Prince a devenit foarte cunoscut prin faptul ca a experimentat cu succes diferite sound-uri și genuri de muzici care au lasat publicul cu gura cascata. Primele doua materiale au fost considerate cele mai importante albume funk-pop din anii ’70.

În 1980 a atins primul lui succes consistent cu albumul „Dirty Mind”, un material plin de sex și muzicalitate, cum l-au caracterizat criticii atunci. Melodii înțesate de beat, balade soul care mergeau direct la suflet, și chitari rock-pop, toate îmbinate în cel mai placut mod posibil. Urmatorul album, „Controversy”, un fel de copie a „Dirty Mind”, a fost la fel de bine primit.

„1999” a fost un adevarat briliant, cel puțin dupa spusele criticilor și ale fanilor. A vandut peste 3 milioane de exemplare (pentru acea perioada era foarte mult). Dar „Purple Rain”, din 1984, l-a transformat pe Prince într-un superstar, el reușid sa vanda (în total, de-a lungul anilor) peste 10 milioane de exemplare numai în America și sa stea 24 de saptamani pe locul întai în topuri. În același timp, acesta a fost albumul care s-a apropiat cel mai mult de pop din tot ceea ce a scos vreodata. Nu a mers pe aceeași linie, iar în 1985 a lansat un album considerat „bizarre psycho-psychedelia”, „Around the World in a Day”, care a vandut puțin peste 2 milioane de exemplare.

În 1986 a schimbat un pic macazu spre rock și a scos pe piața albumul „Parade” de pe care cel mai cunoscut a devenit hitul „Kiss”, care nu se va demoda niciodata, daca ținem cont ca în cluburi se asculta cu succes și acum. În 1988 a venit cu „Lovesexy”, un material extrem de ușor digerabil care n-a prins deloc însa, tocmai din acest motiv, stilul lui nu mai era regasit în nicio piesa.

Citește totul despre omul cu o mie de fețe, Prince numai în

Tags: