Prinţesa şi fotograful

Apropo.ro / 09.02.2009, 00:00
Prinţesa şi fotograful
Tony Snowdon a fost unul dintre cele mai carismatice personaje ale anilor ’60. Prinţesa Margareta, sora mai mică a reginei Elisabeta a II-a, era una dintre cele mai dorite partide din lume. Volatilul lor mariaj s-a încheiat cu un scandal uriaş...

În mai 1960, mii de admiratori au aclamat fermecătorul cuplu britanic ce stătea la balconul Palatului Buckingham, după depunerea jurămintelor în ceea ce fusese prima nuntă regală televizată vreodată. El era băiatul de aur al înaltei societăţi postbelice, chipeş, spiritual, un fotograf extrem de talentat ce se apropia de culmea carierei sale. Ea era Diana zilelor sale, una dintre cele mai rîvnite femei ale lumii, soră a reginei Elisabeta a II-a. Împreună, făceau ca familia regală să pară şic, modernă, permiţînd în interiorul ei artişti, scriitori şi staruri pop. Era, cum s-au exprimat unele ziare, un basm, dar, cum se întîmplă uneori cu poveştile, avea să se transforme într-un coşmar, tradus prin băutură, infidelităţi, certuri, minciuni şi trădare.

Mariajul s-a prăbuşit în 1978, fiind primul divorţ regal în 400 de ani; acesta a fost urmat de o frenezie a tabloidelor, tîrînd familia regală în noroi şi punîndu-i la îndoială autoritatea în faţa poporului. La acel moment, Tony a ieşit din scandal basma curată, iar Margareta a fost învinovăţită pentru eşecul căsătoriei lor, fiind acuzată a fi fost o matroană autoritară, ce se complăcea într-o relaţie scandaloasă cu un bărbat mai tînăr, Roddy Llewellyn. Tony, după cum au comentat diverşi prieteni, a ieşit din divorţ “mirosind a trandafiri”.

În realitate, activităţile sexuale ale lui Tony făceau de ruşine indiscreţiile Margaretei – era un seducător în serie, incapabil să se dedice unei singure femei, avusese o mulţime de iubite, deseori în acelaşi timp, ba chiar, la momentul logodnei cu prinţesa, era deja tată unui copil al soţiei celui mai bun prieten al său …

Epilog

După divorţul de prinţesa Margareta, Snowdon s-a recăsătorit, dar şi această relaţie s-a finalizat, după ce, în 1996, Anne Hill, amanta sa de peste 20 de ani, s-a sinucis, iar în 1998, i s-a născut un copil dintr-o relaţie cu Melanie Cable-Alexander. Margareta nu s-a recăsătorit niciodată. Ultima parte a vieţii sale a fost sub semnul bolii şi al infirmităţii. Prinţesa a murit, la vîrsta de 71 de ani, în urma unui atac de cord, avîndu-i alături pe Lordul Snowdon şi cei doi copii ai lor, Lord Linley şi Lady Sarah Chatto.

Documentar – sîmbătă, 20.00, Viasat History