PRO TV Cluj – De veghe în inima Ardealului

Apropo.ro / 08.10.2007, 21:17
PRO TV Cluj - De veghe în inima Ardealului
Sînt zile în care văd cele mai cumplite tragedii. Au filmat o groapă de formol din spatele Spitalului de pediatrie – de fapt, un bazin imens în care erau aruncaţi copiii morţi la naştere. Alteori li s-a întîmplat să salveze cîte-o viaţă, aşa cum a fost cazul unei fetiţe ţinute de mama ei în dulap şi bătută constant.

PRO TV Cluj a intrat prima dată în direct pe 25 mai 1996, iar prin­tre oamenii care au plecat de aici la Bucureşti, de-a lungul tim­pului, se numără Ioana Muntean, prezentatoarea Ştirilor PRO TV de week­end, şi Sergiu Matei, came­ramanul nomi­nalizat la pre­miile Emmy.

O altă poveste cu final fericit, filmată de echipa PRO TV Cluj, a fost cea a deţinutului de la Gherla care a donat un rinichi unei tinere, care apoi s-a căsătorit cu cel care i-a dat şansa la viaţă. În urmă cu doar cîteva săptămîni, proteviştii de la Cluj au mai trecut o probă de foc, fiind primii ajunşi la blocul explodat din Zalău. “Părea mai mult o scenă ruptă dintr-un film. Blocul înclinat, primele două etaje complet distruse, plafoanele căzute cu tot cu victimele moarte la subsol, iar pereţii – la 10 metri depărtare, pe stradă”, povesteşte Adrian Rozenberg, corespondentulPRO TV Cluj.

Ce se întîmplă cînd reporterul atomic pleacă pe teren cu Mihai Bucşa, alias Bakshi, cameramanul care e mereu primul la cele mai “extreme” filmări? Loredana Danciu, adică reporterul atomic, şi Mihai sînt o echipă senzaţională. “Nu mai ţin minte cîte filmări am făcut cu Bakshi sau de cîte ori ne-am pierdut pe drumuri de munte. Cu el am filmat la Tîrlişua dezastrul rămas după viitură, cu el am filmat sute de hectare distruse de o furtună venită din Budapesta şi tot cu el am urcat pe jos, pe o zăpadă de aproape un metru, muntele Vlădeasa pentru a ajunge la staţia meteorologică unde fizicienii stau izolaţi cîte şase luni pe an”, îşi aminteşte Adi Rozenberg, foarte bun prieten cu Bakshi. Pe Loredana, colegii au poreclit-o “reporterul atomic” pentru că e mereu veselă şi are o energie debordantă. “E plină de viaţă şi e genul de persoană care se consumă mult pentru fiecare reportaj”, povesteşte tot Adi. Totuşi, ştiriştii de la Cluj spun că nu au prea multe porecle în redacţie. Dar reuşesc să uimească pe oricine cu felul în care îşi strigă colegii de la tehnic: Jesus, Moise şi soţii Tămaş. “Vă daţi seama ce ciudat e cînd ne întreabă Bucureştiul dacă s-a transmis vreun material şi noi strigăm: ?”, rîde Adi Rozenberg.

Proteviştii de la Cluj se laudă şi cu un loc 3 la campionatul de tir organizat anul acesta de Jandarmeria Cluj, unde unul dintre cei mai buni concurenţi a fost operatorul Alin Niculescu. “Cameramanul nostru a lăsat camera şi a pus mîna pe pistol, cu care se pare că se descurca la fel de bine. Mi se pare normal, la cît e de minuţios”, spune Adi Rozenberg. “Dacă îl rogi să-ţi ia cadre, ai încurcat-o. Pentru că e genul care le analizează din toate unghiurile pentru a le găsi pe cele mai bune”, povesteşte Adi. Cel mai recent tur de forţă al lui Alin a fost tragedia de la Negreni, unde cinci oameni au murit după ce un camion a intrat într-un cortegiu funerar. În săptămîna cu accidentul, Alin singur a parcurs 1000 de kilometri cu maşina pe drumul dintre Negreni şi Cluj. “Imaginile pe care le-a filmat atunci sînt aşa de puternice încît nu cred că aş putea să le mai văd vreodată”, spune Adi Rozenberg.