Proba la ineleÂ…

Apropo.ro / 03.09.2004, 18:04
Proba la ineleÂ…
Nu trebuie sa fii o gimnasta desavarșita și nici partenerul tau nu are nevoie de aptitudini sportive pentru a trece proba la inele. Trebuie doar sa dai dovada de curajul de-a încerca ceva nou: o metoda contraceptiva la moda în lumea buna. Utilizat de ani de zile în


Nu trebuie sa fii o gimnasta desavarșita și nici partenerul tau nu are nevoie de aptitudini sportive pentru a trece proba la inele. Trebuie doar sa dai dovada de curajul de-a încerca ceva nou: o metoda contraceptiva la moda în lumea buna.

Utilizat de ani de zile în America, inelul vaginal pare sa detroneze încet, încet alte metode contraceptive folosite de femeile din toata lumea. Franțuzoaicele se dau în vant dupa inelul vaginal, la fel și englezoaicele, care-l prefera în locul pilulei sau al prezervativului. Din nefericire, în Romania nu se cunosc prea multe despre aceasta metoda.

La ce te ajuta un inel în vagin?

Nu are scop estetic, pentru ca nu este purtat la vedere, așa cum porți alte inele. Are, în schimb, rol contraceptiv, fiind eficient în 98-99% din cazuri. Singurul dezavantaj este acela ca nu te ferește de boli cu transmitere sexuala, dar, daca ai un partener fidel, nu ai de ce sa te temi. Scapi de stresul zilnic de a nu uita sa iei pastila la o anumita ora, pentru ca, inserat timp de 3 saptamani, inelul confera protecție anticoncepționala o luna. Inelul vaginal este confecționat din plastic, este flexibil și comod de utilizat, putand fi montat chiar de tine. Nu e nevoie de piercing și nici de vreo manevra speciala, ci se introduce simplu în vagin, în primele 5 zile ale menstruației. O data montat, acesta elibereaza lent hormoni (estrogen și progesteron), care au menirea sa stopeze ovulația. Dupa 3 saptamani se scoate și la urmatoarea menstruație se introduce unul nou. Inelul vaginal este eficace dupa 7 zile de la inserare. În aceasta saptamana, trebuie sa mergi în paralel cu o alta metoda contraceptiva (prezervative sau spermicide).

Avantajele

Nu ești nevoita sa întrerupi partida de amor pentru a introduce inelul, așa cum se întampla cu prezervativul. Nu exista riscul încarcaturii hepatice, ca în cazul anticoncepționalelor orale. Daca vrei sa ramai însarcinat, nu trebuie decat sa scoți inelul. Daca nu suporți diafragma, steriletul sau pilulele, daca nu-ți plac contactele sexuale cu prezervative, inelul îți poate fi de mare ajutor. Prețul în strainatate variaza între 14 și 40 dolari bucata. Pare destul de scump pentru noi, dar, o data ce va patrunde pe piața romaneasca și vor aparea mai mulți competitori, s-ar putea ca și inelele sa devina accesibile publicului larg.

Sex cu inel

Proba din dormitor este un examen greu de trecut, mai ales daca ambii parteneri știu de existența inelului. Femeia se teme ca inelul sa nu fie o piedica în calea obținerii satisfacției sexuale pentru barbat, iar partenerului îi este frica sa nu rupa inelul. Cuplul poate sta liniștit: așa cum partenera nu simte ca poarta acest inel, nici iubitul ei nu va simți ca exista. Ruperea acestuia de catre barbat nu a fost semnalata pana acum în nici unul din cuplurile care l-au utilizat. Se vorbește doar de cateva efecte adverse precum: iritații și scurgeri vaginale, dureri de cap, grețuri, sangerari neregulate, tensiune în sani. Daca apar aceste tulburari, trebuie consultat imediat medicul.

Ce faci daca

…ai pierdut inelul? Semn rau. Nu înseamna ca se destrama relația cu partenerul, riști sa ramai gravida, daca nu-l inserezi în maximum 3 ore.

…ți-a cazut pe slip? Poți spala inelul cu apa rece și sa-l montezi iarași, dar sa nu depașești 180 de minute de la caderea lui.

…daca nu-ți vine ciclul? Nu dispera! Fa un test de sarcina, apoi sfatuiește-te cu medicul ginecolog.

Acasa Magazin