Problema de matematică pentru care poți câștiga 1 milion $

De: Gabriela Voicu / 06.06.2013, 15:30
Problema de matematică pentru care poți câștiga 1 milion $
Rezolvarea unei probleme poate aduce oricui suma de un milion de dolari. Nu este o glumă! Trebuie doar să știi matematică.

Un bancher miliardar oferă un premiu în valoare de 1 milion de dolari persoanei care va reuși să rezolve o problemă de matematică

Andrew Beal din Dallas a anunțat că va plăti această sumă geniului care va reuși să deslușească problema care le dă bătai de cap matematicienilor de ani buni.

În primă instanță, bancherul D. Andrew Beal a oferit, în 1997, 5.000 de dolari celui care putea rezolva problema. De-a lungul anilor, suma a crescut, iar acum pentru problema numita Conjectura Beal vor fi oferiți 1 milion de dolari.

Reprezentanții AMS mai spun că soluția acestei probleme este mai dificilă decât cea a unei probleme asemănătoare, numită Fermat”s Last Theorem, care a rămas nerezolvată sute de ani.

Citește și: Virgină la 26 de ani, din cauza unei boli incredibile!

Beal este un matematician autodidact și dorește să susțină tinerii pentru a-i urma exemplul.

Iată problema:

Dacă A^x + B^y = C^z , unde A, B, C, x, y și z sunt intregi pozitivi și x, y și z sunt mai mari decât 2, atunci A, B și C trebuie să aibă un factor comun prim.

Problema trebuie dovedită sau trebuie oferit un contra-exemplu, iar soluția trebuie publicată într-o publicație specializată de matematică.