Probleme de viata si de moarte

Apropo.ro / 13.12.2006, 15:56
Probleme de viata si de moarte
Despre Institutul National de Medicina Legala stiam putine lucruri - si acelea banale. Dar am fost, am vazut si am ramas uimiti: "Lacasul mortii" s-a dovedit a fi unul al stiintei, cladirea imensa ascunzand multe secrete... luminoase. Asociat dintotdeauna cu moartea, cu suferinta, cu

Despre Institutul National de Medicina Legala stiam putine lucruri – si acelea banale. Dar am fost, am vazut si am ramas uimiti: „Lacasul mortii” s-a dovedit a fi unul al stiintei, cladirea imensa ascunzand multe secrete… luminoase. Asociat dintotdeauna cu moartea, cu suferinta, cu violenta, cu tot raul de pe lume, Institutul National de Medicina Legala este un loc care sperie. Un loc unde nu-si doreste nimeni sa fie nevoit sa ajunga, pentru ca, daca ajunge, inseamna ca i s-a intamplat ceva rau, lui sau cuiva apropiat. Intreg domeniul medicinei legale are o aura de mister intunecat, care adesea genereaza o fascinatie molipsitoare – vezi succesul filmelor documentare despre „forensic”. Noi am vrut sa trecem dincolo de cliseele care ne domina gandirea atunci cand vine vorba despre Institutul de Medicina Legala: sala de autopsie si acel vestit – desi de prea putini vazut – „muzeu al ororilor”.

Am strabatut o cladire uriasa (intimidant de mare), am intrat in multe dintre multele ei incaperi, am vorbit cu cei care lucreaza acolo si ne-am convins: medicina legala e cu adevarat un domeniu fascinant, dar este, intai de toate si mai presus de orice, stiinta. In varful piramidei. Multa lume se refera la Institutul din Bucuresti ca la singurul de acest fel din Romania, pentru ca putini stiu ca in tara mai exista un numar de alte institutii de acelasi gen. Institutul National de Medicina Legala Mina Minovici este „tatal” a inca 13 asezaminte asemanatoare, de rang judetean, subordonate lui.

Mai exista, in cateva orase ale tarii, si niste cabinete medico-legale, cu dotari si atributii mai modeste. Institutul National, fondat de dr. Mina Minovici (1858-1933), a fost una dintre acele asezaminte prin a caror infiintare se deschide un nou drum. In cazul de fata, a insemnat reforma medicinei legale in Romania. Pana la aparitia INML, aceasta nu era clar individualizata. La Scoala Nationala de Medicina si Farmacie (infiintata in 1856, de catre Carol Davila) se preda si medicina legala, dar ea nu constituia un domeniu de specializare distinct. Cu pasi mici, trecand prin reorganizari didactice si administrative, infiintari de laboratoare si aparitia Codului Penal (1865), medicina legala romaneasca s-a indreptat spre statutul ei de azi.

In 1892, profesorul Mina Minovici a infiintat Morga Orasului, o institutie dedicata exercitarii medicinei legale. Vechea denumire mai dainuie inca in memoria colectiva in varianta Morga, data institutelor si cabinetelor de medicina legala. Dar profesorul Mina Minovici era constient de importanta a ceea ce promova si avea ambitii mari. Printre acestea, ambitia de a schimba denumirea nou-infiintatei institutii, asa incat, dupa numai cativa ani, ea a incetat sa fie doar Morga Orasului, devenind Institut Medico-Legal. Era in anul 1898 si IML devenea primul institut de medicina legala din lume. La vremea respectiva, era, in ceea ce priveste tehnologia, si cel mai performant din Europa. Iar ca organizare, reteaua medicinei legale din Romania a reprezentat un model pentru tot restul lumii.

O familie remarcabila In Romania, medicina judiciara este legata de numele a doi dintre fratii Minovici: Mina si Nicolae. Cel dintai la Bucuresti, cel de-al doilea la Cluj au asezat pe temelii moderne si solide aceasta dificila si pretentioasa ramura a medicinei. Ulterior, profesorul Nicolae Minovici a devenit colaboratorul si continuatorul muncii fratelui sau la Institutul Medico-Legal din Bucuresti.

Institutul este privit drept cea mai de seama creatie a familiei Minovici, care, insa, a lasat numeroase alte infaptuiri de valoare, in muzeologie, medicina, arhitectura. Membrii acestei familii au publicat zeci de lucrari stiintifice in domenii diverse, precum medicina generala, medicina legala, farmacia, chimia. Dr. Nicolae Minovici a construit, la marginea de nord a Capitalei, fermecatoarea Vila cu Clopotei, care gazduieste un muzeu de arta populara – colectie stransa cu drag de stapanul casei. Un nepot al prof. Nicolae Minovici, inginerul Dumitru Minovici, a infiintat Muzeul de Arta Veche Apuseana, intr-o cladire alaturata Vilei Minovici.