Probleme financiare pentru noua Daewoo

Apropo.ro / 24.07.2002, 12:33
Probleme financiare pentru noua Daewoo
Societatea mixta creata de grupul american General Motors Corp. împreuna cu bancile creditoare ale constructorului sud-coreean de autovehicule Daewoo Motor întîmpina deja probleme financiare. Discuțiile se vor încheia cel mai probabil în aceasta saptamîna, cînd creditorii se vor

Societatea mixta creata de grupul american General Motors Corp. împreuna cu bancile creditoare ale constructorului sud-coreean de autovehicule Daewoo Motor întîmpina deja probleme financiare.

Discuțiile se vor încheia cel mai probabil în aceasta saptamîna, cînd creditorii se vor întîlni pentru a ajunge la o concluzie în privința finanțarii. „Nu putem acorda credite care sa ne aduca pierderi”, a declarat un reprezentant al Woori Bank, cea mai importanta instituție din cadrul celui de-al doilea mare grup de servicii financiare din Coreea de Sud.

Bancile creditoare au aratat ca se tem ca ar putea înregistra pierderi în urma creditarii noii societați mixte, avînd în vedere ca, în baza termenilor acordului încheiat în luna aprilie, respectivele împrumuturi sînt acordate la dobînzi fixe.

Din valoarea totala a finanțarii solicitate, creditorii trebuie sa acorde 750 de milioane de dolari la o dobînda anuala fixa de șase procente și 1,25 miliarde de dolari la dobînda din piața, situata în prezent în jurul nivelului de 11%.

„Rezultatul discuțiilor depinde de propunerea pe care o va face KDB”, a mai spus reprezentantul Woori Bank, referindu-se la cel mai important creditor al Daewoo Motor, banca de stat Korea Development Bank (KDB).

Un alt factor care îngreuneaza semnarea acordului de creditare este faptul ca General Motors nu va garanta împrumuturile solicitate și, în pofida numelui puternic al grupului american, creditorii considera ca aceasta finanțare prezinta unele riscuri. „Însași societatea mixta nu este lipsita de riscuri. Daca o banca are surse solide de venit, de ce s-ar baga într-un contract ai carui termeni sînt nefavorabili?”, a aratat Hwang Jin-sang, analist al bancii SG Securities.

Potrivit relatarilor din ultima saptamîna din presa sud-coreeana, în disputa dintre creditori exista doua tabere, într-una aflîndu-se KDB, iar de cealalta parte situîndu-se bancile Woori, Chohung Bank și Korea Exchange Bank.

La sfîrșitul lunii aprilie, General Motors a semnat un acord de preluare parțiala a companiei sud-coreene, punînd astfel capat negocierilor care au durat mai mult de un an. Cel mai mare producator auto din lume a acceptat sa plateasca 251 milioane de dolari, în numerar, pentru un pachet de 42,1% din acțiunile societații mixte pe care a înființat-o împreuna cu bancile creditoare ale Daewoo. Creditorii dețin 33% din capitalul societații mixte, iar partenerii General Motors au preluat un pachet de 24,9% din acțiunile acesteia.

Unul dintre cele mai importante elemente ale acordului preliminar a fost acordarea unui capital de lucru pe termen lung, în valoare de doua miliarde de dolari.

În total, investiția realizata la Daewoo de General Motors și partenerii sai se ridica la 400 de milioane de dolari. Noua companie opereaza doua centre de producție în Coreea de Sud și o fabrica în Vietnam. De asemenea, societatea mixta deține opt centre de vînzare din strainatate, dintre care șapte în Europa și una în Puerto Rico, precum și un centru de producție de componente în Olanda.

Numele partenerilor General Motors nu au fost înca dezvaluite, fiind de așteptat ca acest lucru sa se întîmple odata cu semnarea acordului final, respectiv în luna iunie sau iulie.

Sursa: www.mediafax.ro

Tags: