Probleme la cutia de viteze?

Apropo.ro / 22.07.2002, 12:26
Probleme la cutia de viteze?
Masina ta nu intra in viteza sau atunci cand schimbi viteza se aud tot felul de zgomote ciudate? Inseamna ca ai probleme cu cutia de viteze. Afla care sunt cauzele care duc la stricarea cutiei de viteze si cum poate fi prevenita deteriorarea. Cutia de viteze este asamblul mecanic care


Masina ta nu intra in viteza sau atunci cand schimbi viteza se aud tot felul de zgomote ciudate? Inseamna ca ai probleme cu cutia de viteze. Afla care sunt cauzele care duc la stricarea cutiei de viteze si cum poate fi prevenita deteriorarea.

Cutia de viteze este asamblul mecanic care transmite miscarea de rotatie a motorului catre elementele de transmisie (planetare, roti).

Cauzele care duc la deteriorarea cutiei de viteze sunt:
– loviturile de corpuri dure, care duc la spargerea sau fisurarea carcasei si nefunctionarea sau scurgerea uleiului din cutie;
– lipsa de ulei sau a cantitatii necesare functionarii normale, datorata scurgerii prin zona garniturilor sau simeringurilor;
– manevrarea defectuoasa a schimbatorului de viteze, concomitent cu ambreiajul.

Defectiunile se manifesta printr-un zgomot suspect in timpul fuctionarii sau numai in anumite trepte de viteza, prin imposibilitatea introducerii intr-o anumita treapta de viteza sau prin imposibilitatea plecarii de pe loc.

Prevenirea acestor defectiuni o poti face prin intretinerea corespunzatoare a cutiei de viteze, si anume: verificarea si schimbarea uleiului, simeringurilor, garniturilor, etc.

Daca te-ai gandit sa schimbi – singur – cutia de viteze si nu esti mecanic auto, sa stii ca nu este o idee fericita pentru ca s-ar putea sa fii nevoit sa mai cumperi o cutie, in afara de cea pe care abia ai cumparat-o.

Sursa: Service CICLOP

Tags: