Problemele ICANN

Apropo.ro / 05.07.2002, 07:41
Problemele ICANN
În ciuda faptului ca ICANN a aprobat în unanimitate un plan de reforma în cadrul summit-ului anual, desfasurat recent la Bucuresti, viitorul pare a fi totusi nesigur pentru aceasta institutie care mentine ordinea în rândul adreselor de Internet, relata ieri BBC. "Întelegerea care

În ciuda faptului ca ICANN a aprobat în unanimitate un plan de reforma în cadrul summit-ului anual, desfasurat recent la Bucuresti, viitorul pare a fi totusi nesigur pentru aceasta institutie care mentine ordinea în rândul adreselor de Internet, relata ieri BBC.

„Întelegerea care a creat ICANN în 1998 va expira în luna septembrie, iar unii politicieni americani au lasat sa se înteleaga ca organizatia ar putea fi dizolvata, iar Guvernul Statelor Unite va prelua functiile sale”, arata BBC.

Unii analisti sunt însa de parere ca planul de reforma adoptat la Bucuresti nu este destul de radical.

„Timpul pe care îl are la dispozitie ICANN este foarte scurt, pentru ca în luna septembrie, Statele Unite vor decide daca organizatia va fi eliberata din punct de vedere politic sau daca dimpotriva, va prelua controlul direct asupra ei”, arata sursa citata.

În ultima vreme, ICANN a fost criticat si pentru ca nu a încheiat contracte ferme cu organizatiile care întretin serverele de tip root, iar uneori le-a creat chiar dificultati în accesarea acestor servere (în prezent, la nivel mondial exista 13 servere root, care contin bazele de date referitoare la toate numele de domenii de Internet de nivel superior – TLD; în sistem exista un singur server central, numit „A”, pe care sunt salvate modificarile zilnice în structura TLD; organizatii diferite întretin serverele, Guvernul Statelor Unite controlând aproximativ jumatate dintre ele, n.r).

ICANN -Internet Corporation for Assigned Names and Numbers – este o organizatie non-profit, constituita în 1998 în scopul asumarii raspunderii pentru alocarea adreselor IP (Internet Protocol) si întretinerea sistemului de management al domeniilor de Internet.

Cristian Iovitu