Procedura divortului prin acordul partilor, simplificata

Apropo.ro / 14.12.2007, 09:54
Procedura divortului prin acordul partilor, simplificata
Proiectul de Cod de procedura civila (Cpc), prezentat, joi, de Tudor Chiuariu, simplifica procedura divortului prin acordul partilor.

Proiectul de Cod de procedura civila (Cpc), prezentat, joi, de ministrul demisionar al Justitiei, Tudor Chiuariu, simplifica procedura divortului prin acordul partilor, astfel ca instantele vor fi degrevate de astfel de procese, iar Serviciile de stare civila vor consemna separarea cuplului.

Ministrul Chiuariu sustine ca noul Cpc permite introducerea divortul "pe cale administrativa", la Serviciul de stare civila, unde va fi invocat consimtamant mutual, cu conditia ca sotii sa nu aiba copii minori, nascuti din casatorie sau adoptati de ambii soti.

Solutia are in vedere faptul ca "nimic nu justifica incarcarea activitatii instantelor judecatoresti cu o procedura pur administrativa", a aratat Chiuariu.

Totodata, noul Cpc introduce procedura divortului pe baza cererii acceptate de parat, fiind reglementat divortul pentru despartirea indelungata in fapt (cel putin cinci ani), pentru detentie indelungata si pentru motive ce tin de starea sanatatii unuia dintre soti.

Â