Producatorii de cipuri ofera codul sursa pt. drivere

Apropo.ro / 18.04.2005, 14:56
Producatorii de cipuri ofera codul sursa pt. drivere
Producatorii taiwanezi de cipuri Via Technolgies si XGI Technologies au dezvaluit codul sursa al diferitelor drivere, in incercarea de a imbunatati suportul Linux pentru produsele lor. Ambele companii au declarat ca spera sa creasca numarul de platfome Linux care sunt compatibile cu

Producatorii taiwanezi de cipuri Via Technolgies si XGI Technologies au dezvaluit codul sursa al diferitelor drivere, in incercarea de a imbunatati suportul Linux pentru produsele lor.

Ambele companii au declarat ca spera sa creasca numarul de platfome Linux care sunt compatibile cu hardwarele lor.

Via a oferit codul sursa al diferitelor drivere, precum familia de drivere S3 Graphics UniChrome, care suporta placile de baza Via Epia. Aceasta familie de drivere pare sa fie de mare interes pentru entuziastii Linux, potrivit companiei, deoarece suporta nucleul Linux 2.6 x.

Compania a lansat si codul sursa al driverului pentru controlorii grafici integrati Via ProSavage si ProSavage DDR.

XGI a lansat codul sursa al driverelor pentru un numar de produse ale sale, precum XGI Valari V5, V8 si Z7.

Uneori poate fi dificil sa se ruleze Linux pe anumite hardware, deoarece multe drivere sunt proiectate pentru a functiona cu Microsoft Windows sau Mac OS X.

Desi vanzatorii de cipuri precum Intel si ATI Technologies suporta Linux, ei doar ofera drivere grafice pentru doua distributii comerciale majore Linux, Red Hat si SuSE, potrivit site-urilor Web ale Intel si ATI.

Decizia Via si XGI de a lansa codul sursa pentru diferite drivere ar trebui sa usureze pentru utilizatorii Linux sa gaseasca drivere pentru hardwarele pe care le cumpara, desi producatorii de cipuri se bazeaza pe bunavointa comunitatii open-source de a scrie drivere.

Driverele Via sunt disponibile pe site-ul Web al Via, iar driverele XGI sunt disponibile pe site-ul XFree86.org

Sursa: ZDNet, preluat de SmartNews.