Produse de 1,3 miliarde de euro, confiscate la granițele UE

De: Dragos Tanase / 26.07.2012, 12:30
Produse de 1,3 miliarde de euro, confiscate la granițele UE
Oficialii vamali ai Uniunii Europene (UE) au reținut peste 115 milioane de articole contrafăcute, la granițele UE, cu 15% mai mult decât în 2011.

Bunurile reținute de vameșii din UE au fost estimate la 1,3 miliarde euro, în comparație cu 1,1 miliarde euro confiscate în 2010.

Printre ele au fost reținute și produse trimise prin serviciile poștale sau prin curier rapid, conectate la cumpărături pe internet.

În topul celor mai reținute produse în vamă au fost medicamentele(24%), materialele de împachetare(21%), țigările(18%), hainele și accesoriile de telefonie mobilă.

Dintre țările care au trimis bunuri falsificate către Uniunea Europeană, primul loc a fost ocupat de China, înregistrând 73% din totalul produselor reținute în 2011.

Turcia a ocupat și ea locul 1 pentru produsele alimentare, Panama pentru băuturi alcoolice, Thailanda pentru băuturile non-alcoolice și Siria pentru CD-uri sau DVD-uri înregistrate.

De asemenea, au fost înregistrate și țări din UE care au produs și distribuit produse contrafăcute, Regatul Unit al Marii Britanii aflându-se pe primul loc.

Dintre țările cu cele mai mari capturi înregistrate în vamă pe primele locuri s-au situat Italia cu 30% și Bulgaria cu 25% din totalul de 115 milioane de articole.