Produsul Intern Brut a crescut cu 4,3% în primul trimestru

Apropo.ro / 05.06.2015, 11:00
Produsul Intern Brut a crescut cu 4,3% în primul trimestru
Produsul Intern Brut (PIB) a fost în primul trimestru estimat la aproape 139,27 miliarde lei prețuri curente, în termeni reali, ca serie brută, în creștere cu 4,3% față de aceeași perioadă a anului trecut, evoluție susținută de comerț, reparațiile auto, transport, hoteluri, restaurante și industrie.

În funcție de datele ajustate sezonier, PIB-ul s-a cifrat la 174,85 miliarde lei prețuri curente, în creștere cu 1,6% față de ultimul trimestru al anului trecut, în termeni reali, și cu 4,2% față de primele trei luni ale anului trecut, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS).

Comerțul cu ridicata și cu amănuntul, repararea autovehiculelor și motocicletelor, transportul și depozitarea, hotelurile și restaurantele au contribuit cu 1% la creșterea economică din primul trimestru, această ramură având o pondere de 17,8% la formarea PIB, iar volumul său de activitate s-a majorat cu 5,8%.

Totodată, industria, cu o pondere de 21,1% (volumul de activitate a crescut cu 4,2%), a avut o contribuție de 0,9% la avansul PIB, la fel ca și informațiile și comunicațiile, cu o pondere de 7%, însă cu un avans al volumului de activitate de 13,2%.

Citeste mai mult aici!