Program de constructie si reabilitare a gradinitelor

Apropo.ro / 19.09.2007, 14:38
Program de constructie si reabilitare a gradinitelor
Guvernul va demara, la începutul anului viitor, un program amplu de constructie si reabilitare a gradinitelor, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa sustinuta la Galati, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, citat de corespondentul MEDIAFAX. "Vom initia prin alocarile

Guvernul va demara, la începutul anului viitor, un program amplu de constructie si reabilitare a gradinitelor, a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa sustinuta la Galati, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, citat de corespondentul MEDIAFAX.

„Vom initia prin alocarile de buget de anul viitor un program de constructii de gradinite, pentru a veni în întâmpinarea ideei de a avea posibilitatea unui învatamânt obligatoriu de la trei ani. Pentru aceasta statul trebuie sa investeasca, si asta facem. De anul viitor, vom începe acest program foarte serios de constructie de gradinite si reabilitare, acolo unde este cazul”, a spus Adomnitei.

În prezent, numarul gradinitelor din întreaga tara depaseste 10.000, conform ministrului Educatiei. Întrebat câte noi gradinite vor fi construite, câte reabilitate si care ar fi efortul bugetar total, ministrul a spus ca poate da un raspuns în câteva ore, dupa ce va fi informat de subalternii din minister. În schimb, a indicat drept sursa suplimentara de fonduri un împrumut acordat de Banca de Investitii a Consiliului Europei.

„Pe lânga efortul nostru bugetar de a construi si repara gradinite mai exista un memorandum aprobat deja în Guvern pentru un împrumut între Ministrul Educatiei si Banca de Investitii a Consiliului Europei. Valoarea este de 135 de milioane de euro, contributia bancii este de 105 milioane si prevede ca pâna în 2013 un numar de 750 de obiective-gradinite sa fie construite, respectiv reabilitate. Pe lânga investitiile de la buget, avem si acest program, lucru care ma face sa fiu încrezator ca vom rezolva real aceasta problema si ca nu vor mai fi copii care sa doreasca sa mearga la gradinita si care sa nu aiba unde”, a mai spus ministrul Educatiei.