Programul sferturilor de finală de la Campionatul Mondial de fotbal

Apropo.ro / 04.07.2014, 14:30
Programul sferturilor de finală de la Campionatul Mondial de fotbal
Vineri seară încep meciurile programate în sferturile de finală ale Campionatului Mondial de fotbal din Brazilia.
Competiția a rămas o afacere europeano-americană, în condițiile în care în această fază a turneului final au rămas patru echipe din Europa (Germania, Belgia, Olanda și Franța) și patru echipe din America de Sud și Centrală (Argentina, Brazilia, Columbia și Costa Rica). De remarcat că s-au calificat în sferturi toate câștigătoarele de grupe. De asemenea, trebuie precizat că toate calculele hârtiei arată un echilibru perfect. America și Europa au asigurat câte un loc în semifinale, în condițiile în care Brazilia dă piept cu Columbia și Franța cu Germania. Și, foarte probabil, cele două continente vor mai avea câte o echipă în semifinale, Argentina fiind favorită cu Belgia, iar Olanda cu Costa Rica.
 
Program sferturi Campionatul Mondial de fotbal
 
1)    4 iulie, ora 19.00, Rio de Janeiro: Franța – Germania
 
Este considerat, de departe, cel mai echilibrat meci din această fază a competiției. Nemții au un ușor avantaj la casele de pariuri, însă Franța a arătat foarte bine, chiar și fără vedeta Franck Ribery, astfel că niciun rezultat nu poate fi exclus. Se întâlnesc două dintre cele mai ofensive echipe de la turneul final, ambele cu câte trei victorii și un egal la activ. Franța a înscris 10 goluri, Germania „doar” 9, ambele echipe având câte un golgeter clar, Karim Benzema, respectiv Thomas Muller. La acest nivel se pune și problema recuperării, capitol la care francezii par să fie avantajați. Benzema și ai lui au jucat mai devreme luni, 2-0 cu Nigeria, au jucat mai puțin, nemții având nevoie de prelungiri pentru a trece, cu 2-1, de Algeria, și au avut un drum mai scurt de parcurs până în Rio de Janeiro. Franța – Nigeria s-a jucat la Brasilia (753 de kilometri de Rio), iar Germania – Algeria s-a jucat la (1.120 de kilometri de Rio).
 
2)    4 iulie, ora 23.00, Fortaleza: Brazilia – Columbia
 
Este considerat cel mai atractiv meci din sferturi, în condițiile în care se întâlnesc două dintre cele mai tehnice echipe. Brazilia este considerată favorită, mai ales pentru că are avantajul terenului propriu, însă Columbia este formația care a lăsat o impresie mai bună până acum. Gazdele au avut nevoie de inspirația arbitrului pentru a trece de Croația, 3-1, s-au împiedicat în fața unui portar de excepție, 0-0 cu Mexic, iar în optimi au trecut cu mari emoții de Chile, la lovituri de departajare. Condusă de un excepțional James Rodriguez, Columbia a trecut peste absența golgeterului Radamel Falcao și a făcut senzație până acum, obținând patru victorii din patru. Mai mult, columbienii s-au impus grație unor evoluții entuziasmante, reușind să înscrie 11 goluri în primele patru meciuri, aproape trei goluri pe meci, astfel că o surpriză nu poate fi exclusă.
 
3)    5 iulie, ora 19.00, Brasilia: Argentina – Belgia
 
Deși s-a vehiculat că Lionel Messi s-a menajat în ultimele luni pentru Campionatul Mondial, Argentina nu a avut strălucirea cu care ne-a obișnuit până acum. Sud-americanii s-au calificat în sferturi grație unor victorii chinuite, deși în fața lor au stat adversari slab cotați precum Iran (1-0, gol Messi în minutul 90+2) sau Elveția (1-0 în optimi, gol Di Maria în minutul 118). Interesant este că cel mai slab punct al Argentinei este considerat defensiva, deși sud-americanii au încasat doar trei goluri în circa 400 de minute de joc efectiv. Probabil adversarii nu au avut atacanții necesari pentru a profita de găurile din defensiva obosită și greoaie a lui Alejandro Sabella. Pentru Belgia, confruntarea cu Argentina este prima cu adevărat serioasă de la turneul final. Este momentul adevărului pentru o formație plină de vedetă și care visează să intre în istorie. Belgia a câștigat la pas grupa cu Algeria, Rusia și Coreea de Sud, obținând trei victorii din trei și asta fără să se obosească prea mult. În optimi, Belgia a avut nevoie de prelungiri pentru a trece de SUA, 2-1, dar asta doar pentru că americanii au avut un portar, pe Tim Howard, în zi uriașă. Forța ofensivă a Belgiei este dată de statistici – 31 de șuturi spre poartă și 18 șuturi pe poartă cu SUA.
 
4)    5 iulie, ora 23.00, Salvador: Olanda – Costa Rica
 
La prima vedere, Olanda – Costa Rica pare un meci de 1 solist, dar rezultatele obținute de americani în grupe lasă loc de interpretări. Costa Rica a câștigat de o manieră entuziasmantă o grupă cu trei foste campioane mondiale, Uruguay, Italia și Anglia. Deși adversarul din optimi, Grecia, nu spune prea multe, trebuie remarcat că americanii au trecut cu bine de meciul respectiv, deși au jucat aproape o oră în inferioritate numerică. Olanda are patru victorii din patru până acum și o medie de trei goluri marcate pe meci, însă batavii par într-o scădere evidentă de formă, doar finalul entuziasmant și un penalty dubios salvându-i în confruntarea cu Mexic, din optimi, câștigată cu 2-1.
 
Toate rezultatele de la Campionatul Mondial de fotbal le găsiți AICI.