Proiect de reabilitare a apelor minerale din Ardeal

Apropo.ro / 23.07.2004, 10:53
Proiect de reabilitare a apelor minerale din Ardeal
Fundația "Uj Kezfogas" din Ungaria va sprijini financiar proiectul "Drumul apelor minerale" din Covasna, Harghita și Mureș, la nivelul realizarii studiului de fezabilitate, transmite corespondentul MEDIAFAX. Programul, cu o valoare de 9,5 milioane euro, vizeaza

Fundația „Uj Kezfogas” din Ungaria va sprijini financiar proiectul „Drumul apelor minerale” din Covasna, Harghita și Mureș, la nivelul realizarii studiului de fezabilitate, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Programul, cu o valoare de 9,5 milioane euro, vizeaza valorificarea economica a resurselor balneare, a apelor minerale, precum și extinderea infrastructurii turistice. Președintele Consiliului Județean Covasna, Demeter Janos, a declarat ca fondurile pentru proiect ar putea fi accesate prin programul Phare, contribuția locala fiind estimata la 1,46 milioane de euro pentru toate cele trei județe prevazute în proiect.

Consiliile județene din Covasna, Harghita și Mureș au întocmit în urma cu un an un proiect care vizeaza reabilitarea izvoarelor de apa minerala din cele trei județe. Localitațile incluse sînt Covasna, Balvanyos, Sugaș Bai, Valcele, Malnaș, Hatuica, Ozunca, Martanuși, Tușnad, Praid, Harghita Bai, Chirui, Izvorul Mureșului, Sovata etc.

„Localitațile care pot fi incluse în proiect au un istoric remarcabil în folosirea apei minerale, fiind puncte turistice de referința deja în urma cu un secol”, a declarat Demeter.

Potrivit sursei citate, din nefericire, aceasta tradiție nu a fost urmata de un management corespunzator și localitațile au intrat în declin, dar potențialul lor este de necontestat.

„Marea varietate de ape minerale, gustul și întrebuințarile medicale diverse pot fi folosite în realizarea unor trasee de cinci-șase zile, toate acestea putînd fi prezentate turiștilor împreuna cu specificul locului”, a precizat Demeter.

Mediafax