Fostul lider liberal, Valeriu Stoica, a prezentat, joi, într-o conferința de presa, un proiect politic personal conform caruia PNL și PD ar trebui sa se unifice cît mai curînd într-un singur partid de centru-dreapta, primul pas fiind constituirea unei singure conduceri pîna la alegerile generale, însa proiectul a fost primit cu rezerve de liderii liberali și democrați, unii dintre ei opunîndu-se categoric.
„Acest proiect politic poate fi asumat pîna la alegeri, ceea ce ar fi foarte important. Ar putea fi realizat și postelectoral, dar ar fi mult mai greu”, a explicat Valeriu Stoica.
În opinia lui, liderii PNL și PD trebuie sa manifeste, pîna la alegeri, voința politica de unificare a celor doua partide într-o noua formațiune politica de centru-dreapta. „Între voința politica de unificare și procesul tehnic poate fi o diferența de un an sau doi. Dar aceasta voința politica poate fi decisa la un congres, în numai o ora”, a apreciat Stoica.
El considera ca, pîna la alegerile generale, ar fi indicat ca fuziunea dintre PNL și PD sa se manifeste numai printr-o unificare a conducerilor celor doua partide, la toate nivelurile. „Dupa scrutinul din toamna se pot stabili, prin alegeri democratice, structurile din teritoriu ale noului partid. Deocamdata, însa, consider ca este important ca procesul fuziunii sa fie asumat înainte de alegerile generale și sa se manifeste prin co-președinție la toate nivelurile”, a mai spus reprezentantul PNL.
Fostul președinte liberal susține ca actuala denumire a Alianței D.A. PNL-PD nu ar trebuie schimbata pîna la alegeri, în cazul fuziunii celor doua partide. „În alegerile din toamna se poate intra cu aceasta denumire. Diferența va fi ca Alianța D.A. nu va mai reprezenta doua partide, ci unul singur”, a mai spus reprezentatul formațiunii liberale.
Stoica a precizat ca s-a consultat cu Theodor Stolojan și cu Traian Basescu pe aceasta tema înainte de a o lansa public. „M-am consultat cu foarte multa lume, inclusiv cu liderii celor doua partide. Ei au luat act de propunerea mea, dar nu pot lua o decizie înainte de a exista dezbateri publice pe aceasta tema în cadrul celor doua partide, precum și în structurile societații civile”, a completat Stoica.
El considera ca, în momentul de fața, propunerea fuziunii PNL cu PD este adresata, pentru a fi dezbatuta, în primul rînd presei și societații civile.
„Aceasta propunere este adresata celor care voteaza. Electoratul, prin societatea civila și presa, care formeaza opinii, trebuie sa se pronunțe mai întîi în aceasta privința, prin dezbateri. De asemenea, va fi nevoie de ample dezbateri în interiorul celor doua partide. Cred ca, în acest fel, peste o luna-doua putem testa forța acestui proiect”, a mai spus Stoica.
Fostul președinte al PNL a mai spus ca noul partid politic se poate afilia la Partidul Popular European (PPE), de la care poate primi și sprijin financiar și logistic, în alegeri. „Afilierea la o mare familie politica europeana este fireasca. Nu se poate duce PNL la Internaționala Socialista și nici PD, la cea Liberala. În schimb, pot adera ambele partide la un numitor comun, PPE, cea mai mare forța politica din Parlamentul European”, a menționat Stoica.
El considera ca Alianța D.A. este numai un pas în direcția construirii unui pol de centru-dreapta. „Urmatorul pas este unificarea forțelor Alianței într-un singur partid politic, însoțita de elaborarea platformei doctrinare, a programului de guvernare și a strategiei de comunicare”, a adaugat reprezentantul PNL.
În opinia sa, unificarea celor doua partide într-unul singur este un proiect politic „urgent”. Stoica susține ca aceasta este calea de echilibrare a sistemului politic românesc, respectiv crearea unei contraponderi la forțele de stînga.
„Unificarea reflecta și o realitate existenta deja în spațiul politic românesc. Electoratul român cere aceasta grupare de forțe în aceasta configurație și o legitimeaza prin voința lui. Alegerile locale au demonstrat și perfecta complementaritate a structurilor PNL și PD din teritoriu”, a mai spus Stoica.
El considera ca, prin reorientarea doctrinara, partidul rezultat din unificare va accelera procesul de simplificare a spectrului politic prin absorbirea fara probleme majore a oricaror altor forțe concurente de centru și centru-dreapta. „S-ar bloca, astfel, posibilitatea folosirii unor formațiuni minuscule ca vectori de atac împotriva noului partid, pe partea de centru-dreapta. Totodata, s-ar neutraliza pericolul ca supraviețuirea acestor formațiuni sa fragmenteze și sa deruteze electoratul de dreapta”, a completat Stoica.
Fostul lider liberal considera ca unificarea asigura, chiar și în cazul pierderii alegerilor, o baza politica solida pe care se poate construi alernativa politica în urmatorul ciclu electoral.
Argumentele lui Stoica în favoarea unificarii celor doua partide mai au în vedere și faptul ca Alianța nu poate avea o eficiența funcționala pe termen lung. „Liantul care o sudeaza la ora actuala, adica revolta unui segment larg al populației contra PSD, își va pierde forța dupa alegeri”, considera Stoica.
El mai spune ca o conducere unitara în cazul unificarii va evita problemele și disfuncționalitațile de tip CDR. „Fara unitate de comanda și control este sigur ca, mai devreme sau mai tîrziu, partenerii vor crea fricțiuni, blocaje sau chiar crize majore”, a adaugat reprezentantul PNL.
De asemenea, Stoica susține ca o structura unica de partid va facilita și susține actul guvernarii, creînd premisele instituționale pentru promovarea politicilor noii guvernari, ceea ce va permite evitarea disputelor din perioada 1996-2000.
Referitor la viitorul și stabilitatea celor doua partide în cazul în care nu se vor unifica, Stoica susține ca, pe termen scurt, PNL și PD vor trece dupa alegeri printr-o dubla tranziție cu efecte destabilizatoare.
„Va avea loc o schimbare de conducere în ambele partide, într-un moment foarte sensibil, adica exact cînd va avea loc trecerea de la opoziție la putere. Consecința va fi o perioada turbulenta, cu multe ambiții personale, incoerențe organizaționale și o competiție acerba. Unificarea, pregatita din timp și aplicata pas cu pas, este soluția care anticipeaza și preîntîmpina toate aceste probleme”, a mai spus Stoica.
El a admis ca schimbarea doctrinara a PNL și PD, ca urmare a unificarii, ar putea fi atacata pe motiv de inconsecvența. „În realitate, aceasta schimbare este rezultatul schimbarilor din România. Acestea cer o regîndire a felului în care sînt articulate doctrinele și programele politice”, a mai spus reprezentantul PNL.
Stoica susține ca unificarea PNL cu PD prin crearea unui nou partid poate deveni tema campaniei electorale din aceasta toamna. „De asemenea, tema unificarii elimina direcții de atac centrale din strategia pe care PSD a elaborat-o împotriva Alianței. Unificarea va elimina și temerile electoratului în legatura cu incompatibilitatea doctrinara dintre PNL și PD sau reapariția CDR”, a mai spus Stoica.
El considera ca noul partid va avea și o mare susținere internaționala în urma reorientarii doctrinare, iar acest lucru „va depași cu mult susținerea internaționala cîștigata cu greu în ultimii ani de PSD”.
Referitor la argumentele împotriva unificarii, Stoica a spus ca acestea ar putea avea în vedere, în primul rînd, nefezabilitatea unui asemenea proiect. „S-ar putea spune ca proiectul, deși dezirabil, nu este fezabil pentru ca ar crea tensiuni, tulburari și ar activa incompatibilitați de interese între membrii celor doua partide. Acest argument a fost folosit însa și împotriva formarii Alianței. Prin urmare, voința politica a liderilor, manifestata pentru formarea Alianței, poate fi decisiva și în cazul unificarii”, a completat Stoica.
El considera ca nu poate fi invocat nici „argumentul polului de stînga”.
„Criza actuala din PSD poate anunța faptul ca acest partid se va dezintegra și va disparea, lasînd locul PD pe partea stînga. Acest argument pacatuiește însa prin faptul ca face o confuzie între dorința și realitate”, a mai spus Stoica.
El a vorbit și despre „argumentul pierderii unei parți a electoratului Alianței”. „Potrivit acestui argument, prin unificarea celor doua partide o parte a electoratului acestora nu ar mai vota cu noul partid. Aceasta teza a mai fost folosita și pentru blocarea constituirii Alianței, dar a fost infirmata de rezultatul de la locale”, a menționat fostul lider al PNL.
Stoica a precizat ca, în cazul în care decizia unificarii va fi luata înainte de alegeri, acest lucru nu trebuie sa afecteze formarea listelor electorale ale Alianței.
Valeriu Stoica a precizat ca face aceasta propunere în nume personal, în calitate de simplu membru al PNL. El a menționat ca nu vrea sa obțina nici o funcție în cazul în care Alianța va cîștiga alegerile.
Președintele PD, Traian Basescu, a respins categoric, joi, într-o declarație acordata MEDIAFAX, proiectul lui Valeriu Stoica privind oportunitatea unei fuziuni între PD și PNL, proces care, în opinia liderului democrat, ar reprezenta „o pierdere majora” pentru Alianța PNL-PD.
„Gîndurile private ale domnului Stoica, ramîn gîndurile domnului Stoica. Resping categoric o asemenea idee care n-a fost niciodata subiectul discuțiilor la constituirea Alianței PNL-PD”, a spus Basescu.
Președintele PD a explicat ca „forța” Alianței PNL-PD consta tocmai în capacitatea celor doua partide de a atrage electorat, fiecare pe tronsonul sau – cel al social-democrației moderne și cel al liberalismului modern – și, din acest punct de vedere, realizarea unei fuziuni între formațiuni ar constitui „o pierdere majora” pentru Alianța ca structura politica.
Basescu considera ca momentul ales de Valeriu Stoica pentru avansarea unor asemenea opinii este unul „extrem de favorabil” PSD. „Afirmația mea n-are nici o conotație, dar într-un moment în care PSD se confrunta cu framîntari interne grave, se trezește un politician sa ne puna în situația de a da dezmințiri”, a afirmat Basescu.
El a explicat ca, în ceea ce privește Partidul Democrat, acesta are un program propriu și o doctrina proprie, pe care „le-a ajustat” în vederea realizarii, alaturi de liberali, a unui program de guvernare bazat pe prioritațile României și „în nici un caz” nu intenționeaza sa-și schimbe aceasta doctrina social-democrata moderna.
Basescu susține ca orice politician își da seama ca electoratul dezamagit de PSD se va îndrepta spre social-democrația moderna, iar PD și-a propus sa recupereze toamai aceasta categorie de alegatori.
Liderul liberal, Theodor Stolojan, a declarat, joi, ca nu împartașește opiniile lui Valeriu Stoica privind fuziunea dintre PNL și PD, considerîndu-le pareri personale ale acestuia, punct de vedere reluat, apoi, într-o conferința de presa, de purtatorul de cuvînt al Alianței, Calin Popescu Tariceanu.
Tariceanu a precizat ca problema fuziunii dintre PD și PNL nu este una de actualitate, iar punctul de vedere al lui Valeriu Stoica pe aceasta tema reprezinta o „parere strict personala” a acestuia. Tariceanu a amintit ca, înainte de conferința de presa în care a prezentant aceasta poziție, a avut o consultare cu cei doi co-președinți ai Alianței PNL-PD, Theodor Stolojan și Traian Basescu.
„Ceea ce a prezentat Valeriu Stoica este o parere strict personala. Alianța PNL-PD este angajata într-un proces dificil de pregatire a alegerilor din acest an. Problema fuziunii nu este o problema de actualitate, care sa ne preocupe în acest moment”, a explicat Tariceanu.
Tariceanu a ținut sa-i dea lui Stoica o replica și în calitate de membru al PNL, el aratînd ca în acest partid sînt oameni care „n-au venit de dragul unei persoane sau a alteia”, ci datorita faptului ca împartașesc și cred în valorile liberale.
„Ca atare nu avem de gînd, nu dorim, nu ne-am propus sa renunțam la valorile în care credem. Daca Valeriu Stoica vrea în viitorul Partid Popular condus de Ciuhandu, personal pot sa-i dau și o recomandare”, a spus Tariceanu.
El a mai explicat ca un proces de unificare între doua formațiuni politice nu este unul „foarte simplu”, iar daca cele doua partide și-ar propune sa înceapa așa ceva, ar însemna sa lase de-o parte campania electorala, lucru ce n-ar face decît „sa serveasca PSD”. Tariceanu a adaugat ca astfel de presiuni a mai simțit din partea unor persoane care „n-au interese convergente cu ale Alianței”, foarte puține dintre acestea facînd parte din PNL.
Întrebat daca din aceasta categorie face parte și Valeriu Stoica, Tariceanu n-a dorit sa se pronunțe. „Ma abțin sa spun daca Valeriu Stoica intra sau nu în aceasta categorie. Și ma abțin din respect pentru funcția de președinte al PNL pe care Valeriu Stoica a ocupat-o”, a spus Tariceanu.
El a mai aratat ca o unificare a celor doua partide ar trebui sa țina cont și de faptul ca, în ceea ce privește PNL cel puțin, acesta este afiliat nu numai la Internaționala Liberala, ci și la Partidul Liberal European.
„Energiile noastre trebuie concentrate pe campania electorala. Am convenit cu PD ca vom discuta un asemenea subiect cînd vom avea ragazul și cînd vom considera noi oportun, nu cînd ne sugereaza cineva detașat de vreo doi ani de problemele partidului”, a spus Tariceanu.
În opinia acestuia, un asemenea moment oportun ar putea interveni, eventual, dupa cîștigarea alegerilor și dupa organizarea pentru primele o suta de zile de guvernare.
„Ulterior, probabil vom avea ragazul sa ne gîndim și la aceste lucruri”, a adaugat Tariceanu.
Mai mulți lideri ai formațiunii liberale au comentat, joi, pentru MEDIAFAX, propunerea lui Valeriu Stoica privind unificarea PNL cu PD, ei declarîndu-se împotriva promovarii acestei idei înainte de alegerile generale.
Liderul grupului liberal din Camera Deputaților, Crin Antonescu, a declarat ca în perioada urmatoare PNL și PD sînt angrenate în proiectul politic numit Alianța „Dreptate și Adevar” și a apreciat ca, pîna la alegeri, o discuție privind viitorul celor doua partide nu își are rostul.
„Alianța este deja consacrata prin alegerile locale și trebuie sa continuam, în toamna, prin cîștigarea alegerilor parlamentare. Pîna atunci, cred ca orice discuție referitoare la soarta viitoare a celor doua partide nu-și are rostul”, a menționat fostul vicepreședinte liberal.
El considera ca abia dupa Congresul ordinar al PNL, de la începutul anului viitor, se pot stabili opțiunile pentru viitor.
„Cred ca pe scena politica este nevoie de un partid de dreapta, iar daca cei de la PD vor fi de acord sa faca parte dintr-un astfel de partid, va fi probabila apariția unui nou partid”, a comentat Antonescu.
Cristian Boureanu, membru al Biroului Executiv al PNL, susține ca, deși a fost printre primii care au considerat ca, pe termen lung, unificarea PNL cu PD poate fi o construcție politica reala, acum Alianța are cu totul alte prioritați.
„Toate eforturile liderilor și ale membrilor trebuie direcționate catre pregatirea responsabila a viitoarei guvernari. Succesul din toamna și o guvernare benefica pentru România ar face ca acest proiect politic sa se realizeze de la sine și cu girul cetațenilor”, a adaugat Boureanu.
Liderul PNL București, Ludovic Orban, susține ca, personal este adeptul fuziunii celor doua partide.
„Consider însa ca nu este momentul potrivit pentru lansarea unei astfel de dezbateri. Protocolul Alianței asigura funcționarea coerenta a celor doua partide. Preocuparea noastra principala trebuie sa fie finalizarea programului de guvernare și pregatirea echipei pentru aplicarea acestuia, dupa cîștigarea alegerilor”, a menționat Orban.
Mediafax