Propunere Legea salarizării: Spor de 100% în sistemul sanitar pentru zilele lucrate de sărbători

Apropo.ro / 22.07.2015, 16:00
Propunere Legea salarizării: Spor de 100% în sistemul sanitar pentru zilele lucrate de sărbători
Sporul pentru gărzi, pentru desfășurarea activității în trei schimburi sau pentru asigurarea asistenței medicale de urgență, dar și cel de 100% pentru activitatea din zilele de repaus sau de sărbători, sunt câteva din drepturile prevăzute în propunerea de proiect a Legii salarizării.

Inițiatorii Legii salarizării au prevăzut în propunerea de proiect, obținută de agenția MEDIAFAX, mai multe sporuri care să fie acordate în domeniul sanitar.

Astfel, în unitățile sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială, unde activitatea se desfășoară fără întrerupere, în trei ture, personalul care lucrează lunar în cele trei ture, precum și personalul care lucrează în două ture, în sistem de 12 cu 24, poate primi, în locul sporului pentru munca prestată în timpul nopții, un spor de 15 la sută din salariul de bază pentru orele lucrate în cele trei, respectiv două ture.

Documentul prevede și acordarea unui spor de 100 la sută din salariul de bază al funcției îndeplinite pentru munca prestată de personalul din unitățile sanitare, de asistență socială și de asistență medico-socială, în vederea asigurării continuității activității, în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, în conformitate cu reglementările în vigoare, nu se lucrează.

„Munca astfel prestată și plătită nu se compensează și cu timp liber corespunzător”, se arată în documentul citat.

Personalul sanitar cu pregătire superioară care efectuează gărzi pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază se salarizează cu tariful orar aferent salariului de bază. Gărzile efectuate de personalul sanitar cu pregătire superioară pentru asigurarea continuității asistenței medicale în afara normei legale de muncă și a programului normal de lucru de la funcția de bază în zilele lucrătoare se salarizează cu un spor de până la 75 la sută din tariful orar al salariului de bază, dar care nu poate fi mai mic de 25 la sută. Gărzile efectuate în zilele de repaus săptămânal, de sărbători legale și în celelalte zile în care, potrivit dispozițiilor legale, nu se lucrează, se salarizează cu un spor de până la 100 la sută din tariful orar al salariului de bază, dar care nu poate fi mai mic de 50 la sută.

Documentul mai stabilește că medicii care nu au contract individual de muncă cu unitatea sanitară care organizează serviciul de gardă și care la nivelul acestei unități desfășoară activitate numai în linia de gardă vor încheia un contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă și vor beneficia numai de drepturile aferente activității prestate.

De asemenea, medicii care sunt nominalizați să asigure asistența medicală de urgență, prin chemări de la domiciliu, vor fi salarizați pentru perioada în care asigură garda la domiciliu cu un venit determinat în funcție de 40 la sută din tariful orar aferent salariului de bază și numărul de ore cât asigură garda la domiciliu.

„În situația în care medicul de gardă la domiciliu este solicitat pentru a acorda asistență medicală de urgență la nivelul unității sanitare publice și nu poate fi contactat sau nu răspunde solicitării, acesta va fi sancționat prin diminuarea salariului de bază individual cu un procent între 5-10 la sută pe o perioadă de trei luni, în condițiile legii”, se mai arată în propunerea de proiect de Lege.

În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate, pentru personalul din unitățile sanitare și unitățile medico-sociale salarizat și alte categorii de sporuri.