Protest în Parcul Carol împotriva amplasarii Catedralei

Apropo.ro / 19.03.2004, 18:27
Protest în Parcul Carol împotriva amplasarii Catedralei
Uniunea Arhitecților și Asociația "Solidaritatea pentru libertatea de conștiința" protesteaza, prin comunicate de presa, împotriva proiectului care prevede amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului în Parcul Carol. Bucureștenii sunt invitați sa

Uniunea Arhitecților și Asociația „Solidaritatea pentru libertatea de conștiința” protesteaza, prin comunicate de presa, împotriva proiectului care prevede amplasarea Catedralei Mântuirii Neamului în Parcul Carol. Bucureștenii sunt invitați sa participe la protestul public din Parcul Carol organizat duminica, 21 martie, la orele 12.00.

Potrivit unui comunicat al Senatului Uniunii Arhitecților din România (UAR), remis, vineri, agenției Mediafax, cei mai mulți dintre arhitecți sînt îngrijorați cu privire la ridicarea viitoarei Catedrale Patriarhale în Parcul Carol, pentru ca acesta reprezinta un monument istoric care face parte din patrimoniul cultural al României. Ridicarea Catedralei va afecta tot Parcul Carol, deoarece planul de construire include și cai de acces, parcari, amenajari exterioare, etc, precizeaza sursa citata.

Primarul Capitalei Traian Basescu a declarat, miercuri, la Comisia pentru cercetarea abuzurilor a Camerei Deputaților, ca nu va autoriza amplasarea Catedralei Mîntuirii Neamului în Parcul Carol, pentru ca astfel acest parc ar fi distrus.

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, joi, proiectul de hotarîre privind transmiterea în administrarea Patriarhiei a unui teren de 52.700 de metri patrați din parcul Carol, pentru construcția Catedralei Neamului.

Proiectul a fost aprobat cu o singura abținere, consilierii fiind conviși de necesitatea realizarii catedralei și de catre episcopul-vicar patriarhal Vicențiu Ploieșteanu.

„Parcul Carol nu va avea nimic de suferit prin construcția catedralei. Se va ridica doar pe locul mausoleului, iar constructorii ne-au garantat ca nu va fi afectat nici macar un copac”, a mai spus PS Vicențiu Ploieșteanu.

Consilierii PSD s-au declarat mulțumiți de explicațiile reprezentantului BOR, afirmînd ca nu mai e nevoie de nici un amendament la proiectul de hotarîre, întrucît „cuvîntul episcopului-vicar este sfînt”.

Asociația „Solidaritatea pentru libertatea de conștiința” protesteaza, la rândul ei, împotriva proiectului.

Reprezentanții Asociației considera, într-un comunicat de presa, ca este vorba despre „un nou act de desconsiderare fața de împotrivirea cetațenilor și fața de protestele unanime ale arhitecților și urbaniștilor din capitala”.

Sursa:
Mediafax
„Solidaritatea pentru libertatea de conștiință”

Mihai Mușatoiu, [email protected]