Proteste de amploare în Turcia!

Apropo.ro / 02.06.2013, 08:54
Proteste de amploare în Turcia!
Mii de protestatari au ocupat, sâmbătă, Piața Taksim din centrul orașului Istanbul, iar forțele de ordine s-au retras, relatează ziarul turc Hurriyet. Manifestațiile durează de cinci zile la Istanbul, unde sute de persoane au exprimat nemulțumirea față de planul de reamenajare a Parcului Gezi și de reducere a suprafețelor verzi.

Protestele au izbucnit sâmbătă și în capitala Turciei, Ankara, unde sute de persoane s-au solidarizat cu manifestanții din Istanbul, demonstrațiile fiind îndreptate împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan.

Conform celui mai recent bilanț, zeci de persoane au fost rănite în confruntările dintre protestatari și forțele de ordine. Printre persoanele rănite se numără și un parlamentar, Sirri Süreyya Önder, atins în umăr de un proiectil cu gaze lacrimogene tras de poliție.

Proteste de amploare în Turcia

Potrivit surselor citate de Hurriyet, protestatarii au primit permisiunea să reintre în Parcul Taksim Gezi după ce președintele Abdullah Gul l-a sunat pe premierul Recep Tayyip Erdogan și pe ministrul de Interne, Muammer Güler, pentru a le cere să ordone retragerea forțelor de ordine în scopul diminuării tensiunilor. În același timp, președintele țării a îndemnat protestatarii să dea dovadă de „bun-simț” și „calm”, avertizând că demonstrațiile au atins un nivel „îngrijorător”.

De altfel, în urmă cu puțin timp, Recep Tayyip Erdogan a admis că poliția a utilizat metode „extreme” pentru reprimarea manifestațiilor. „Este adevărat că au fost comise erori și că poliția a recurs la metode extreme”, a spus Erdogan.

Citeste mai multe pe Mediafax.ro!