Proteste la Cairo pro și contra deciziei președintelui Egiptului de a își asuma prerogative sporite

De: Marian Andrei / 23.11.2012, 09:50
Proteste la Cairo pro și contra deciziei președintelui Egiptului de a își asuma prerogative sporite
Sute de persoane au manifestat aseara la Cairo în semn de susținere față de președintele egiptean Mohamed Morsi, care și-a asumat prerogative sporite, în timp ce un protest rival avea loc în apropiere pentru a denunța "noul dictator".

În centrul capitalei egiptene, sute de manifestanți și-au strigat susținerea pentru Morsi, fost înalt responsabil al Frăției Musulmane, ales președinte în iunie.

„Decizia sa permite să facem dreptate martirilor și să-i obligăm pe corupți să dea socoteală”, a apreciat unul dintre ei, Magmoud Sultan.

La câțiva kilometri depărtare, sute de manifestanți furioși se adunaseră pentru a denunța anunțul șefului statului.

„Nu am trecut printr-o revoltă ca să înlocuim un dictator cu altul”, a declarat Khaled Ali. „Se crede Dumnezeu”, a adăugat el.

Morsi a decis ieri să își sporească considerabil puterea, un anunț pe care l-a justificat prin „apărarea revoluției”, dar care i-a adus calificativul de „noul faraon” din partea opoziției.

Președintele cumulează deja puterile executivă și legislativă – Camera Deputaților a fost dizolvată în iunie – și are relații tensionate cu o mare parte din aparatul judiciar.