Protestele „Ocupati Wall Street-ul” se extind in intreaga America

De: Marian Andrei / 04.10.2011, 12:15
Protestele
Protestele impotriva lacomiei corporatiste au intrat in cea de-a 18-a zi, demonstratiile intinzandu-se in intreaga America.

Miscarea de protest „Ocupati Wall Street-ul” a inceput pe 17 septembrie, la cateva zile de la aniversarea a trei ani de la prabusirea Lehman Brothers, cel mai mare faliment din istoria SUA, cu cateva zeci de protestatari care au incercat sa instaleze corturi in fata sediului Bursei din New York. De atunci, sute de persoane s-au asezat in tabara formata intr-un parc din apropierea inimii financiare a Statelor Unite si au devenit din ce in ce mai organizati, oferind asistenta medicala si legala si au lansat chiar si propriul lor ziar, numit The Occupied Wall Street Journal.

Se asteapta ca demonstratiile sa continue pe parcursul intregii saptamani, in conditiile in care tot mai multe grupuri se intalnesc in mod organizat si isi fac publice criticile pe Internet.

Unii protestatari au asemanat miscarea cu Primavara Araba, seria de proteste din Orientul Mijlociu care a indepartat de la putere mai multi dictatori.

Oficialii FBI spun ca nu se asteapta ca protestele sa degenereze in violente, asa cum s-a intamplat in aceasta vara in Marea Britanie, dar a mentionat ca, in caz de nevoie, FBI si politia vor mobiliza fortele necesare pentru a tine situata sub control.