Prunea – ultimul mohican

Apropo.ro / 24.01.2002, 08:00
Prunea - ultimul mohican
Conducatorii "cîinilor" l-au mazilit pe ultimul jucator care reprezenta un simbol pentru clubul din Stefan cel Mare Trimiterea lui Prunea la "tineret" a însemnat excluderea din lotul dinamovist a ultimului jucator care era legat de culorile alb-rosii. Înaintea lui, conducatorii renuntasera


Conducatorii „cîinilor” l-au mazilit pe ultimul jucator care reprezenta un simbol pentru clubul din Stefan cel Mare

Trimiterea lui Prunea la „tineret” a însemnat excluderea din lotul dinamovist a ultimului jucator care era legat de culorile alb-rosii. Înaintea lui, conducatorii renuntasera la simbolurile numite Raducioiu, Mihali si Lupescu. Toti acestia au fost nemultumiti nu atît de îndepartarea lor, ci de modul cum au procedat conducatorii. „Ne-au lucrat pe la spate”, a spus unul dintre ei.

Portari tineri de la 25 de ani în sus

Prunea a fost asigurat la revenirea la Dinamo ca dupa terminarea carierei va ramîne în staff-ul administrativ sau tehnic. La venirea lui Lobont, pentru a-i stinge personalitatea, conducatorii i-au oferit prelungirea angajamentului cu înca doi ani, în conditii financiare mai bune. Iar Ion Marin i-a spus ca „nu conteaza ca vine Lobont. La mine va apara întotdeauna cel mai în forma”.

Multumit, Prunea a închis ochii la aparitia „olandezului” si s-a multumit în cele din urma cu statutul de rezerva. În decembrie a aflat însa ca prelungirea contractului n-a fost înregistrata la Liga. Un nou scandal a zdruncinat Dinamo, noul angajament nemaifiind recunoscut de conducatorii „cîinilor”. Varianta Perugia a cazut si ea, iar peste toate acestea a venit referatul lui Ion Marin. „Sapaliga” a anuntat conducerea ca nu mai are nevoie de Prunea, deoarece vrea sa creasca portari tineri, de la 25 de ani, cît are Iliuciuc, în sus. Astfel, nemaigasindu-si loc nici pe banca de rezerve, Prunea s-a dus la „tineret”.

Reteta în cazul Prunea a fost aplicata si în situatiile lui Raducioiu, Mihali si Lupescu. Primul, poate cel mai iubit jucator de catre suporterii dinamovisti, a venit de la Brescia în toamna lui 2000 dupa ce Dinamo l-a curtat doi ani. Neacomodat cu tactica lui Dinu, care l-a folosit în multe meciuri în spatele vîrfurilor sau mijlocas dreapta, Raducioiu s-a trezit rezerva. Nimeni nu i-a explicat nimic si a plecat dupa 3 luni fara sa stie nici acum ce a dorit societatea Dinamo de la el.

„Au vrut sa scape de mine!”

Mihali a renuntat la un an de contract cu Guingamp pentru a se întoarce la Dinamo, unde avea asigurat, ca si Prunea, un loc dupa retragere. „Speram ca dupa 8 ani petrecuti în Groapa sa merit si eu mai multa consideratie. M-a deranjat enorm ca în vara m-au chemat la vizita medicala si apoi au renuntat la mine ca la un fotbalist aflat în probe. Apoi am venit antrenor la tineret. Chiar si de aici m-au scos usor-usor în decor, astfel ca la meciurile echipei mele stateam în tribuna. Mi-am dat seama ca vor sa scape de mine si am renuntat!”

Lupescu a trebuit sa-i faca loc lui Pîrvu în planul tactic al lui Ion Marin si nu a mai jucat la închidere, trecînd libero. A sfîrsit si el rezerva, dar nu a acceptat acest statut si si-a reziliat contractul. Oficialii i-au promis un meci de retragere si vesnica functie în staff-ul administrativ sau tehnic, în care deja nu mai crede nimeni. A ramas un club în care doar Dinu si Ion Marin mai amintesc de ceea ce a fost Dinamo. Cum primul are mereu probleme cu membrii societatii alb-rosii, fiind salvat în toamna lui 2000 doar de moartea lui Hîldan, nu e exclus ca în curînd sa ramîna doar „Sapaliga”.

„Ion Marin este un las”

Disputa dintre antrenor si Florin Prunea s-a extins ieri, cei doi aruncîndu-si acuze reciproce

Antrenorul Ion Marin a precizat ieri motivele care au dus la despartirea de Florin Prunea: „Astazi, nimeni nu mai este platit pentru ce a fost, ci pentru ceea ce face în functie de randament. Turul de campionat si meciurile din Cupa UEFA mi-au întarit convingerea ca unii primesc prea mult si dau prea putin. Regret ca sentimentul de mila nu l-a parasit nici acum pe Florin Prunea, el fiind dominat de aceasta stare înca de la meciul cu Grasshopper. Într-adevar, acea gafa monumentala, facuta la primirea golului trei, i-a declansat acest sentiment pe care-l are si acum. Propunerea de întinerire a lotului a fost validata de întreaga conducere si nu cred ca un jucator poate influenta strategia pe termen scurt sau lung a unui club”, a mai spus Marin.

Prunea a replicat: „Sentimentul meu de mila e provocat de diferenta între ce a fost si ce a ajuns Ion Marin si nu este doar al meu, ci al întregului vestiar. Daca nu eram eu, nu mai ajungeau sa joace cu Grasshopper, întrucît am fost cel mai bun jucator al în meciurile cu Dinamo Tirana. Cu elvetienii, n-am jucat doar eu, scorul dupa cele doua manse fiind 6-2. Sînt de acord ca nimeni nu mai e platit pentru ceea ce a fost, dar nu e treaba antrenorului cît cîstig eu. Aici se vede caracterul lui. Sînt convins ca nu doar de mine gîndeste asa. Ion Marin a dat dovada de lasitate, preferam sa-mi spuna în fata ca nu mai are nevoie de mine, nu apelînd la referate. Este un las! Ion Marin mi-a luat dreptul elementar al jucatorului, acela de a ma bate pentru postul de titular. Pe mine nu va putea sa ma îndeparteze de la club, deoarece am contract doi ani si jumatate cu echipa asta, semnat de presedinte, si nu plec cînd vrea Ion Marin. Sa speram ca nu se va ajunge la instanta FIFA. Dinamo nu merita asa ceva”.

„Teapa” lui Vladoiu

Jean Vladoiu este un alt jucator pe care clubul din Stefan cel Mare l-a aruncat dupa ce si-a facut treaba cu el. „Charlie” a venit la Dinamo în 1998, dupa ce Ionut Lupescu l-a convins sa renunte la întelegerea cu echipa germana FC Koln. Pentru a-l motiva suplimentar, conducerea „alb-rosiilor” i-a trecut în contract o clauza prin care primea 50.000 de marci daca marca 15 goluri în campionat. În editia 1998-’99, Vladoiu a înscris 14 goluri, dar nu a mai fost folosit în ultimele etape, cînd Rapid se detasase deja în cîstigatoarea titlului.

Peste un an, atacantul a marcat 11 goluri în primele etape, apoi nu a mai prins un loc printre titulari pe motiv ca nu e complet refacut dupa o accidentare. Nemultumit, Jean a plecat de la echipa si s-a transferat în Germania, la Offenbach, nemtii obligîndu-se sa-i achite si ratele contractuale pe care trebuia sa i le plateasca Dinamo. „Am uitat deja cum s-au comportat cei din conducerea clubului cînd ne-am despartit. Nu mai sînt suparat pe nimeni de-acolo. Cariera mea se apropie de sfîrsit, mai am de jucat doar doi ani si nu doresc sa intru în conflict cu nimeni, vreau sa ma dedic fotbalului si familiei mele”.

„Îmi pare foarte rau de Florin, dar cred ca a fost atras într-o capcana si e inexplicabil cum s-a putut întîmpla asa ceva la experienta lui. Treaba cu Perugia a fost bine gîndita de cei care au pus-o la cale”

Jean Vladoiu
Sursa: www.prosport.ro